Acizii grași trans (AGT) nu vor mai putea depăși 2 grame la 100 de grame de ulei sau de grăsime din conţinutul produselor alimentare, conform unui regulament adoptat de Comisia Europeană la finalul lunii aprilie. Regulamentul devine obligatoriu în toate statele membre la finalul lunii mai, dar produsele alimentare care nu sunt conforme pot fi comercializate până cel târziu la data de 1 aprilie 2021.
Pe piața europeană există în acest moment produse care conțin chiar și în proporție de 40-50% acizi grași trans nesaturați. Acestea sunt prezente în special pe piața sud și sud-est europeană.
Acizii GTN sunt cele mai nocive grăsimi din alimente – se obțin industrial și sunt folosiți pe scară largă de producătorii de alimente procesate din întreaga lume, întrucât conferă un aspect atrăgător produselor și le prelungesc substanțial termenul de valabilitate.
Se găsesc în margarină, mezeluri, produse de tip fast food, produse de patiserie, prăjituri, biscuiți, popcornul pentru microunde, chipsuri, mâncarea semi-preparată, supele la plic, maioneză, cremele tartinabile, diverse tipuri de sosuri sau cerealele preambalate.
Acizii trans din alimente sunt considerați responsabili pentru declanșarea unor boli (cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, cancer și Alzheimer) ce provoacă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) 500.000 de decese anual la nivel global, dintre care 50.000 de decese în Europa.
În țara noastră, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariția unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.
Un studiu realizat de Consiliul pentru Nutriție al Danemarcei a constatat că margarina este principala sursă de trans-grăsimi, urmată de produse ambalate, produse de panificație și de cofetărie. ”Interzicerea grăsimilor trans din întreaga UE ar avea un impact important asupra reducerii bolilor cardiovasculare în Europa”, a declarat Susanne Løgstrup, directorul Rețelei Europene a Inimii (EHN).
”Grăsimile trans dăunează sănătății digestive și, totuși, nu există suficiente inițiative la nivelul întregii UE pentru a limita aportul lor, în ciuda interdicțiilor impuse în Danemarca, Austria și Ungaria”, a declarat prof. Thierry Ponchon, șeful departamentului de boli digestive la spitalul universitar Edouard Herriot din Lyon și președinte al Comitetului pentru Afaceri Publice al Gastroenterologiei Europene Europene (UEG).
Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca Bruxelles-ul să impună o regulă în acest sens. În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.