Pompierii nu reușesc să stopeze incendiile de vegetație din apropierea Cernobîl - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

Pompierii nu reușesc să stopeze incendiile de vegetație din apropierea Cernobîl

13 aprilie, 2020

Pompierii ucraineni nu au reușit încă să controleze incendiile de pădure din jurul Cernobîlului, incendii ce se apropie de zona sarcofagului construit deasupra reactorului explodat în 1986. Autoritățile ucraine au trimis în zonă trupe ale armatei și pompieri dislocați din alte regiuni, pentru a reuși să oprească incendiile.

Ministrul pentru situații de urgență a avertizat luni locuitorii capitalei în legătură cu calitatea aerului, dar a explicat că de vină sunt condițiile meteo, nu incendiile de la Cernobîl.

Autoritățile spun că, luni, nivelul radiațiilor gama nu crescuseră în vecinătatea Zonei de Excluziune.


Flăcările cresc nivelul radiațiilor din Zona de Excluziune (o suprafață cu diametrul de 30 de kilometri pătrați în jurul centralei), ceea ce face dificilă intervenția pompierilor, scrie ABC. 

În cei 34 de ani scurși de la dezastru, particulele radioactive s-au așezat pe solul din Zona de Excluziune și apoi au fost absorbite de rădăcinile vegetației. Arderea acestei vegetații va elibera în aer cenușă radioactivă ce riscă să fie transportată de vânt în afara ariei de securitate, înconjurată cu sârmă ghimpată.

Valorile radiației din zona adiacentă incendiilor de pădure, acolo unde fumul a acoperit o mare parte din zonă, au crescut exponențial, iar vântul a suflat radiația spre Belarus și Rusia în ultima săptămână.

Recent, însă, el și-a schimbat cursul spre Kiev, capitala Ucrainei, însă autoritățile spun că nivelul radiației este încă normal în orașul cu aproximativ trei milioane de locuitori.


Vântul puternic ar putea face ca incendiul să se apropie de rămășițele centralei nucleare și de infrastructura critică, puternic radiată – parcul auto, cu autovehicule contaminate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Katerina Pavlova, șefa agenției care manageriază Zona de Excluziune a declarat că „incendiile nu se află încă sub control”.

Autoritățile au reținut un bărbat despre care spun că ar fi declanșat incendiile dând foc vegetației de pe un teren agricol din apropierea Zonei de Excludere.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr