miercuri

24 aprilie, 2024

10 februarie, 2021

Cea mai mare companie energetică poloneză, PGE, şi firma daneză Orsted, cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene din lume, au ajuns la un acord final pentru a dezvolta împreună două proiecte eoliene offshore de producție de energie electrică în Marea Baltică.

Cele două parcuri eoliene vor avea o capacitate cumulată de 2,5 GW (2,5 milioane kW) și ar putea furniza electricitate pentru 4 milioane de locuințe, potrivit datelor PGE citate de Reuters.

Cea mai mare parte a producției de electricitate a PGE se bazează pe lignit și a început negocierile cu Orsted în 2019. Proiectele eoliene offshore constituie principala cale a PGE de a trece la producția de energie verde.


Acum, asocierea dintre cele două companii țintește la o capacitate de producție de 6,5 GW, adică mai mult de jumătate din potenţialul eolian offshore țintit de Polonia în Marea Baltică estimat la 11 GW până în 2040.

„Valoarea totală a investiţiilor necesare în proiecte privind energia eoliană offshore este de până la 160 miliarde de zloţi (circa 35,7 miliarde euro)”, a declarat directorul general al PGE, Wojciech Dabrowski, citat de Reuters.

Potențialul României și o promisiune

Un studiu Energy Policy Group a identificat o capacitate naturală totală de 94 GW (94 de milioane kW) de energie eoliană a sectorului românesc din Marea Neagră.

(Citiți și: „România ar putea produce de 4 ori mai multă energie electrică prin parcurile eoliene offshore. Harta locațiilor potențiale – raport EPG”)

La începutul lunii noiembrie, Senatul României a adoptat tacit proiectul de lege privind operațiunile de exploatare a energiei eoliene offshore, care a ajuns la Camera Deputaților cu prevederea a două proceduri de licențiere a proiectelor de investiție și exploatare.


Dintre companiile românești mari, doar Hidroelectrica a anunțat că are în plan construcția unor parcuri eoliene offshore, cu o capacitate totală de 300 MW, pentru care ar urma să investească 2,8 miliarde de lei, din care 1,8 miliarde până în 2025.

Strategia energetică a României, al cărei proiect se modifică de mai mulți ani încoace, prevede doar generic folosirea potențialului eolian offshore.

Polonia vrea 40% din electricitate din parcurile offshore

Strategia energetică a Poloniei prevede ca 40% din producție să provină de la parcurile eoliene  offshore,  până în anul 2040.

Documentul adoptat de Guvernul polonez în 2 februarie, mai prevede ca ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie să ajungă la cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 Gigawaţi, potrivit Agerpres.

PGE, care acum generează cea mai mare parte a electricităţii din cărbune, era din 2019 în negocieri cu Orsted, cel mai mare operator eolian offshore din lume.

Cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei, care este singura ţară membră a UE care nu și-a asumat obiectivul neutralității climatice până în 2050, dar încurajează investițiile  în energie regenerabilă.

„Polonia se desprinde ca un lider în dezvoltarea capacităților eoliene în Marea Baltică și suntem încântați să intrăm pe piața poloneză cu acest parteneriat”,a declarat Martin Neubert, vicepreședintele executiv al Orsted, citat de Reuters.

Orsted va cumpăra participații de câte 50% la fiecare unitate care va fi dezvoltată în parteneriatul cu PGE, cu 677 milioane de zolți (151 milioane euro).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: