Parlamentul polonez a votat miercuri revenirea la vârsta standard de 65 de ani pentru pensionare, față de 67 de ani cât se fixase în 2012. Economiștii susțin că măsură, care se va aplica din octombrie 2017, nu este sustenabilă și va avea efecte grave – va pune presiune pe finanțele publice, va duce la deficit bugetar și al forței de muncă, și va încetini creșterea economică.
Aceasă decizie va costa bugetul aproximativ 2,4 miliarde de dolari anual în 2018 și va urca până la aproape dublu în 2021, potrivit estimărilor făcute de guvern.
Legea a fost adoptată cu 262 de voturi pentru, 149 împotrivă și 19 abțineri.
Reglementarea trebuie aprobtă și de Senat și de președintele Andrzej Duda, dar nu există dubii că acești aliați ai guvernului o vor susține.
Din 2012, vârsta de pensionare pentru polonezi este de 67 de ani, dar puterea conservatoare de la Varșovia a decis revenirea la 65 de ani pentru bărbați și 60 de ani în cazul femeilor.
Reducerea vârstei de pensionare a fost una dintre promisiunile din campanie ale PiS (Partidul Lege și Justiție, de guvernământ), iar premierul Beata Szydlo a dat asigurări că vor exista suficiente fonduri pentru a susține sistemul de pensii fiindcă va exista o mai bună colectare a taxelor.
„Guvernul nostru și-a respectat promisiunea și va continua să implementeze reformele pe care polonezii le așteaptă,” a declarat Szydlo în parlament, înaintea votului.
„Polonia nu-și poate permite acest lucru (reducerea vârstei de pensionare – n. red.)”, a declarat pentru AP Christopher Hartwell, președintele Center for Social and Economic Research.
„Nu știu de unde va lua bani guvernul pentru asta,” a mai adăugat Hartwell, exprimându-și scepticismul față de afirmația premierului că sursa va fi o mai bună colectare.
Mișcarea este mai degrabă „populară,” și nu are suport, din punct de vedere finanaciar și economic, a mai adăugat Christopher Hartwell.
În timp ce îmbătrânirea populației și creșterea speranței medii de viață obligă statele UE să crească vârsta de pensionare, guvernul Poloniei crește salariul minim și pensiile, introduce benefici pentru familiile cu mai mult de un copil și medicamente gartuite pentru persoanele în vârstă.
Cu o rată a șomajului de numai 8,3%, cea mai scăzută din ultimul sfert de secol, și cu milioane de cetățeni care muncesc în statele bogate ale UE, angajatorii din această șară cu 38 de miliaone de locuitori, scrie Bloomberg, se tem că nu vor mai găsi forța de muncă necesară în viitor, ceea ce va afecta creșterea economică.
“Reducând vârsta de pensionare în tandem cu creșterea pensiei minime va slăbi ocuparea și va adânci deficitul fiscal”, se spune într-un comunicat al grupului de lobby Lewiatan, citat de Bloomberg.
Deficitul Poloniei va coborî anul acesta sub 2,6% din PIB, dar Comisia Europeană estimează că va ajunge la 3% în 2017 și va depăși acest plafon în 2018.