sâmbătă

13 iulie, 2024

4 iulie, 2018

Malgorzata Gersdorf, președinte al Curții Supreme poloneze, a fost așteptată miercuri dimineața cu flori și aplauze la intrarea în instituție, de peste 1.000 de persoane

Președinta Curții Supreme poloneze, Malgorzata Gersdorf, și-a asumat ignorarea noii legislații privind sistemul judiciar și s-a prezentat miercuri dimineața la muncă, în pofida reglementării care o obliga să se pensioneze.

Ea a fost așteptată la intrarea în instituție de peste o mie cinci sute de susținători care au aplaudat-o și au scandat „Jos mâinile de pe tribunale” (cu referire la partidul aflat la guvernare, Lege şi Justiţie – PiS – inițiatorul așa-zisei reforme a justiției).

“Prezența mea aici nu are legătură cu politica, sunt aici pentru a apăra statul de drept,” a declarat Gersdorf, care a adăugat că biroul său este protejat de Constituţie şi nicio reformă a PiS nu poate să schimbe acest lucru.


Conform noii legi, care impune pensionarea imediată a judecătorilor care au împlinit 65 de ani (în loc de 70, cum era înainte), ea ar fi trebuit să se retragă marți, 3 iulie, când a intrat în vigoare noua reglementare, deși mandatul de șase ani i se încheia în 2020.

Noua reglementare riscă să ducă la pensionarea forțată a 27 dintre cei 72 de judecători ai Curții Supreme (adică mai mult de o treime din totalul acestora), iar președinta Curții Supreme a calificat demersul drept o epurare mascată. De altfel, criticii puterii de la Varșovia au încadrat măsura în seria celor menite să permită controlul politic al sistemului judiciar.

Potrivit legii, judecătorii actuali își pot manifesta dorința de a li se prelungi mandatul de către președintele Republicii, prelungirea respectivă putând acoperi o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată.

Unii dintre magistrați au făcut cerere, dar Malgorzata Gersdorf se numără printre cei 11 care au refuzat acest lucru, considerând procedura o încălcare a Constituțională.


Un consilier al președintelui polonez, Andrzej Duda, a declarat marți că ea va fi obligată să plece, începând cu 4 iulie și va înlocuită de un judecător numit de șeful statului.

Magistrații care se opun reglementării sunt susținuți de mii de persoane care au protestat marți în mai multe orașe. Manifestațiile se vor extinde zilele următoare, amenință societatea civilă poloneză, care solicită guvernanților să renunțe la toate legile prin care încearcă să-și subordoneze judecătorii și procurorii.

Într-un interviu acordat săptămânalului Gazeta Polska, liderul PiS, Jarosław Kaczyński, a declarat referitor la protestul magistraților că „nu poate fi exclusă” o încercare a judecătorilor de a crea o „realitate juridică alternativă”.

Cu o zi înainte ca aceste măsuri să devină aplicabile, Comisia Europeană a declanșat procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, trimițând Poloniei o scrisoare de punere în întârziere referitoare la aceste reglementări.

Potrivit Comisiei, aceste măsuri aduc atingere principiului independenței judiciare, inclusiv principiului inamovibilității judecătorilor.

Guvernul polonez are la dispoziție o lună pentru a răspunde la scrisoarea Comisiei.

Kaczyński a respins amestecul UE în această chestiune, afirmând că „legislația care guvernează instanțele … este chestiunea internă a fiecărei țări”.

Modificările din sistemul judiciar au fost promovate cu argumentul că instanțele poloneze sunt ineficiente, iar judecătorii sunt adeseori corupți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: