19 februarie, 2018

Guvernul polonez a scos în dezbatere publică un plan de înființare a unui sistem de pensii privat, bazat pe contribuțiile angajatorilor, inspirat de modelul american „401k”, ca parte a reformei pensiilor.

Noul sistem face parte dintr-un plan mai amplu de reformare a sistemului de pensii, care presupune transferul a 75% din activele fondurilor de pensii existente în conturi de pesnii individuale și preluarea restului de către un fond „de rezervă demografică” de stat.

Sistemul nou de fonduri private prevede ca angajații să economisească, în mod voluntar, 2% din salariile lor în conturi de pensii libere de taxe, iar angajatorii să adauge încă 1,5% din veniturile angajaților lor, cu opțiunea pentru ambele părți să facă economii suplimentare de 4,5% din salariu, potrivit Bloomberg.


Guvernul ar oferi bonusuri celor care participă la program în valoare totală echivalând cu 264 milioane de euro (la cursul actual, sau 1,1 mld. zloți) în 2019, ajungând la 3 miliarde zloți pe an (720 mil. euro) în următorii ani, potrivit sursei citate.

Dincolo de avantajele variantelor de tip 401k, consacrate în SUA sau Marea Britanie, noul sistem riscă, însă, să majoreze costul total al forței de muncă pentru companii, spun analiștii citați de Bloomberg.

De asemenea, succesul inițial al sistemului ar da ocazia guvernului să preia mai multe active de la fondurile de pensii existente.

Acum mai bine trei ani, guvernul polonez a naționalizat dețineri de titluri de stat ale fondurilor private de pensii echivalând cu 36 de miliarde de dolari. 


Potrivit planului 401k, denumit așa după secțiunea respectivă din codul fiscal american, contribuțiile la economiile pentru pensie sunt furnizate de un angajator și deduse din salariul angajatului înainte de impozitare, până la limita anuală de 18.000 de dolari.

Și în varianta poloneză, angajatorii vor fi responsabili pentru alegerea managerilor de active și a strategiilor de investiții. Proiectul prevede o limită de 30% pentru investițiile străine și un nivelul maxim al comisioanelor pentru administratorii de active de 0,6% din active.

Guvernul polonez se așteaptă ca conturile noi să reflecte o structură similară a claselor de active ca și fondurile mutuale existente: cu aproximativ 30% în acțiuni, 30-40% în titluri de stat și restul în alte active.

Noul sistem polonez seamănă cu cel al fondurilor de pensii facultative, care funcționează și în România, dar unde deducerile fiscale aferente mici nu l-au făcut foarte atractiv.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: