vineri

24 mai, 2024

24 iunie, 2014

Premierii David Cameron si Donald Tusk

Publicaţia Wprost a publicat luni seara noi conţinutul unor noi înregistrări ale discuţiilor ministrului de Externe Radoslaw Sirkorski cu fostul ministru de Finanţe. Şeful diplomaţiei de la Varşovia şi-a exprimat, de acestă dată, opinia despre liderii Marii Britanii.

Acesta a spus că guvernul britanic „şi-a distrus” (în original „fucked up”) politica faţă de UE şi că Regatul Unit va părăsi Uniunea. Discuţia celor doi ar fi avut loc în primăvara acestui an.

Miniştri Rostowski şi Sirkorski vorbeau despre ameninţarea lui David Cameron că va renegocia termenii în care ţara sa va rămâne în UE şi referendumul din 2017. Cei doi au spus că singura condiţie în care Polonia ar accepta o schimbare în acest sens ar fi doar dacă Marea Britanie şi Germania ar da Poloniei „un munte de aur”.


„Britanicii nu ne vor da, iar nemţii, pentru a-i păstra pe britanici alături, nu ne vor da nici ei. Aşa că răspunsul polonezilor la solicitările britanicilor va fi dispăreţi (în original fuck off)”, spunea ministrul de Finanţe. „Cred că asta se va întâmpla în condiţiile în care Cameron pierde alegerile. Marea Britanie va părăsi UE. Şi odată ce o fac, vor păstra deschise graniţele. Dar nu pentru ţigani cerşetori”, a adăugat ministrul.

Ministrul de externe îi împărtăşeşte opinia. În plus, şi el critică politica dusă de premierul britanic şi ideea unui referendum pentru ca britanicii să se pronunţe dacă vor să rămână în UE. „Este fie o mişcare nesăbuită, fi – şi nu ar fi pentru prima dată – incompetenţă în afaceri europene. Mai ţii minte? A distrus tratatul fiscal (în original „He fucked up the fiscal pact”). L-a distrus. Pur şi simplu. Pentru că nu este interesat, sau nu înţelege, crede în propaganda stupidă şi încearcă prosteşte să manipuleze sistemul”, afirma şeful diplomaţiei poloneze.

Mai mult, ministrul Sirkorski crede că David Cameron a cedat în faţa euroscepticilor, o strategie, în final, perdantă. „Aşa cum am prezis, s-au întors împotriva lui. Ar fi trebui să le spună: dispăreţi (în original fuck off). Să fi încercat să convingă oamenii şi să izoleze euroscepticii. Dar a cedat teren şi ei acum îl umilesc”, mai crede ministrul polonez.

O conversaţie separată a avut premierul Tusk cu purtătorul său de cuvânt de la acea vreme şi cu unul dintre importanţii oameni de afaceri polonezi. Aceştia au vorbit tot despre politica premierului britanic.


Referitor la comentariile negative ale lui David Cameron la adresa imigranţilor polonezi, purtătorul de cuvânt spunea: „Nesăbuit, probabil o idee sugerată de vreun strateg, reieşită din vreun focus grup, nu s-a gândit la consecinţe şi întreaga poveste a fost o prostie. Donald l-a sunat imediat ca să discute problema şi ce i-a făcut, la dracu’, e păcat că n-am înregistrat discuţia, l-a făcut praf”, spunea colaboratorul premierului polonez.

Guvernul Tusk nu a negat autenticitatea discuţiilor şi a înregistrărilor, implicit. Autorităţile au demarat însă o anchetă să descopere cine le-a făcut.

Sunt doar cele mai recente dintr-o serie începută cu interceptarea guvernatorului băncii centrale.

Efectele în piaţă – minime

Investitorii în obligaţiuni poloneze dau semnalul că au încredere în premierul Tusk, afirmă Bloomberg, într-o analiză a efectelor economice ale crizei politice poloneze. Şi asta după ce primele înregistrări apărute provocaseră o furtună pe pieţele emergente.

Zlotul şi obligaţiunile se prăbuşiseră săptămâna trecută, când opoziţia cerea demisia guvernului, iar redresarea indică faptul că partidul de la putere poate evita un scenariu negru care se contura în condiţiile de săptămâna trecută.

Randamentul la zlot pentru octombrie 2023 a scăzut ieri cu şase puncte procentuale, la 3,6%. Şi asta după ce, săptămâna trecută, scandalul a crescut randamentul suplimentar cerut de investitori la zlot la 231 de puncte, de la 213 cât se înregistrau în 9 iunie.

Vorbind despre valoarea monedei poloneze în comparaţie cu euro, zlotul a câştigat ieri 0,3%, ajungând la 4,1586 pentru un euro, după ce a scăzut cu 1,2% săptămâna trecută. Goldman Sacs Inc. A revizuit prognoza privind moneda poloneză de la 4,15 pentru un euro la 4,2 pentru un euro, în următoarele trei luni.

„Polonia este într-o poziţie puternică pentru a trece peste acest scandal, însă alegerile anticipate ar putea fi privite negativ de pieţe”, a spus un analist al Gutmann Kapitalanlage AG”, citat de Bloomberg. Acesta a spus că reacţie pieţei la scandalul înregistrărilor a fost una slabă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: