miercuri

27 martie, 2024

14 ianuarie, 2022

Polonia cere Comisiei Europene să suspende amenzile pentru subminarea independenţei justiţiei, afirmând că lucrează la desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători, pentru care este sancționată cu un milion de euro pe zi, conform unei decizii CJUE.

Varşovia datorează în prezent 70 de milioane de euro pentru că nu a pus imediat activităţilor camerei disciplinare, în conformitate cu verdictul Curţii de Justiţie a UE (CJUE) referitor la acest controversat organism.

Prin această cameră, guvernanții polonezi au reușit înlăturarea unor judecători considerați incomozi, iar Comisia și CJUE au cerut desființarea ei, întrucât are potențialul unei pârghii politice asupra magistraților.


Partidul conservator aflat la guvernare în Polonia, Lege şi justiţie (PiS), şi UE, a trimis o scrisoare în acest sens executivului comunitar.

Ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados, a menţionat în scrisoare că şeful Curţii Supreme a decis deja să nu mai încredinţeze unele cazuri camerei disciplinare, iar guvernul analizează noi schimbări la sistemul judiciar.

„Îi cer Comisiei să amâne trimiterea de somaţii de plată până când reformele planificate sunt implementate”, a scris el.

Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters, agenție preluată de Agerpres, că astfel de argumente nu sunt nici noi, nici suficiente, şi că executivul UE va trimite vineri prima factură Varşoviei.


Comisia a precizat în această săptămână că dispune de moduri de a încasa amenzile datorate, inclusiv prin scăderea lor din fondurile de dezvoltare alocate Poloniei dacă PiS continuă să refuze să plătească.

PiS a introdus prima dată camera disciplinară în 2017, în cadrul unor schimbări de substanţă a sistemului judiciar prin care au fost promovaţi de asemenea mulţi noi judecători, iar principalele funcţii au fost acordate unor aliaţi ai partidului.

Scrisoarea nu detaliază cum sau când va desfiinţa Varşovia camera disciplinară, care are puterea de a suspenda sau transfera judecătorii.

Adjunctul ministrului justiţiei Sebastian Kaleta, un membru al Poloniei unite, o coaliţie eurosceptică parteneră a PiS, a spus că suspendarea activităţii camerei ar opri examinarea unor infracţiuni precum conducerea sub influenţa alcoolului de care se fac vinovaţi judecători.

„Cea mai bună soluţie ar fi să se continue reforma judiciară cu reorganizarea Curţii Supreme”, a declarat el vineri la o emisiune de radio.

PiS şi Polonia unită sunt de luni de zile în dispută privind modul de a răspunde solicitărilor UE.

Disputele cu UE asupra standardelor democratice a costat deja Polonia reputaţia sa de model al tranziţiei post-comuniste, precum şi accesul la miliarde de euro din fondul de redresare de după pandemie.

Comisarul european pentru justiție amenință cu sancțiuni Bucureștiul pentru nereguli asemănătoare

Guvernul României se plasează undeva la mijloc în chestiunea respectării supremației dreptului european în fața legislației naționale, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, pentru The Financial Times.

De aceea, Bruxelles-ul ar putea aplica sancțiuni României din cauza poziției ”permanente și persistente” a Curții Constituționale împotriva dreptului UE și împotriva supremației deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

”Am primit o reacția din partea guvernului României care spune nu, noi ne dorim să respectăm pe deplin supremația dreptului european…dar în cadrul constituției României. Așadar, nu este chiar răspunsul primit din partea guvernului german, fără nici o condiționalitate”, a explicat comisarul european.

Deși nu se manifestă la fel de agresiv ca Polonia în ce privește negarea supremației dreptului european, România ar putea să o urmeze și să fie amendată cu milioane de euro dacă refuză să respecte deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene, scrie FT, preluată de G4media.

Una dintre decizii se referă la desființarea Secției Speciale, care este perceptuă drept un instrument de presiune și intimidare la adresa magistraților, potrivit deciziei CJUE.

Reynder a declarat, potrivit Financial Times, că ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a promis că secția specială va fi desființată în contextul unei reforme mai largi, care mai trebuie aprobată de Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: