joi

25 aprilie, 2024

9 martie, 2017

Guvernul de la Varșovia, care se opune cu înverșunare realegerii polonezului Donald Tusk (foto) la președinția Consiliului European, a amenințat joi să facă să eșueze actualul summit de la Bruxelles dacă se va insista cu problema votării acestuia în cursul zilei, relatează AFP.

”Vom face totul ca votul să nu aibă loc astăzi”, a declarat ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski la postul de televiziune privat TVN24, adăugând: ”ne vom informa partenerii că întregul summit va fi amenințat dacă se va forța cu acest vot”.

”Am transmis germanilor un mesaj pentru a spune că nu este necesar astăzi să fie ales președintele Consiliului European”, a adăugat Waszczykowski, asigurând de asemenea că ”întâlniri cu privire la sprijinul candidaților continuă”.


Mass-media poloneze invocă joi două scenarii în urma ofensivei Varșoviei împotriva lui Donald Tusk. În primul rând, Polonia ar putea cere unanimitate în alegeri (reglementarea în vigoare cere o majoritate calificată, dar principiul unanimității este, în general, favorizat în UE). Aceasta ar putea împiedica reconfirmarea lui Donald Tusk pentru un al doilea mandat de doi ani și jumătate. Un alt scenariu întrevăzut este că Polonia ar putea să refuze să semneze concluziile summitului, ceea ce l-ar invalida.

Preşedintele Partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a declarat pe 28 februarie, potrivit Reuters, că actualul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, nu va putea sub nicio circumstanţă să se bazeze pe sprijinul Poloniei pentru un al doilea mandat la şefia CE.

Varșovia și-a prezentat propriul candidat la succesiunea lui Tusk în persoana europarlamentarului Jacek Saryusz-Wolski, dar șansele acestuia de a fi ales par să fie nule după ce PPE a decis excluderea acestuia din grup și a anunțat că susține acordarea unui nou mandat lui Donald Tusk.

Tensiunile dintre Varşovia şi Bruxelles au crescut considerabil după ce conservatorii (PiS) au preluat puterea în urmă cu un an şi jumătate şi au demarat reformarea Curţii Constituţionale.


Comisia Europeană a dat guvernului polonez, în decembrie, un ultimatum de două luni pentru a implementa o serie de măsuri legislative care să protejeze puterile Curţii Constituţionale, iar Varșovia s-a declarat extrem de nemulțumită de faptul că președintele Comisiei, polonezul Tusk, nu a luat apărarea propriei ţări în disputa cu Bruxelles-ul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: