Polițiști turci și migranți atacă polițiști greci - ciocniri la Pazarkule, granița turco-greacă - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Polițiști turci și migranți atacă polițiști greci – ciocniri la Pazarkule, granița turco-greacă

4 martie, 2020

Ciocniri au avut loc miercuri la frontiera turco-greacă, soldate cu cel puţin un rănit în rândul migranţilor, potrivit unor corespondenţi AFP, citați de News.ro. Migranții încearcă să rupă gardul de sârmă ghimpată, iar poliția turcă trage cu grenade lacrimogene în polițiștii greci care încearcă să îi oprească pe migranți.

În apropierea postului de frontieră Pazarkule (Kastanies, de partea greacă), un migrant a fost rănit la picior de tiruri provenind din partea greacă, după ce a încercat miercuri, împreună cu un grup de refugiaţi, să taie grilajul ridicat la frontieră pentru a pătrunde pe teritoriul grec, a constatat un fotograf AFP.

Ciocniri au urmat acestui incident, în cursul cărora migranţi au aruncat cu pietre către forţele de securitate greceşti, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Într-o înregistrare video furnizată AFP de către Guvernul grec, apar poliţişti turci trăgând cu grenade lacrimogene împotriva poliţiştilor greci din postul de frontieră.


Potrivit unor corespondenţi AFP prezenţi de partea turcă a frontierei, coloane de migranţi din zona-tampon s-au apropiat miercuri de sârma ghimpată.

Focuri de armă trase în aer, a căror origine nu a putut fi determinată, ţipete şi sirene de poliţie s-au auzit. Cordonae de poliţişti care purtau cască şi echipaţi puternic erau pregătiţi de partea greacă, potrivit aceleiaşi surse.

Turcia, care încearcă să obţină o susţinere occidentală mai importantă în Siria împotriva regimului lui Bashar al-Assad şi aliatului său rus, a deschis vineri frontiera cu Grecia pentru a lăsa să treacă în Europa migranţi care se află pe teritoriul său.

În urma acestui anunţ, câteva mii de persoane au luat cu asalt punctul de trecerea frontierei de la Pazarkule. Mai multe bărci pneumatice cu migranţi au sosit, de asemenea, pe insulele elene de la Marea Egee Lesbos, Chios şi Samos.


De sâmbătă şi până luni seara, ”24.302 de încercări de intrare ilegală au fost evitate, iar 183 de persoane au fost arestate”, potrivit Guvernului grec.

Peste 10.000 de migranţi încearcă să intre în Grecia începând de joia trecută, când Ankara a anunţat că nu se mai consideră constrânsă de acordul încheiat cu Uniunea Europeană în 2016 în virtutea căruia Turcia trebuia să oprească fluxurile de migranţi ilegali, în schimbul a miliarde de euro din partea UE.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Atena, susţinută de UE, pe de o parte, şi Turcia, pe de altă parte, s-au acuzat reciproc de tratament inadecvat faţă de migranţi. Grecia şi-a consolidat măsurile de securitate de-a lungul frontierei cu Turcia, suplimentând efectivele şi efectuând constant patrulări în zonă.

În urma violenţelor de la frontiera turcă, Grecia a suspendat deja, pentru o lună, dreptul refugiaţilor de a cere azil şi a anunţat manevre militare cu muniţie de război în zona insulei Lesbos, pentru a descuraja venirea migranţilor.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr