joi

18 aprilie, 2024

29 septembrie, 2016

face_recognition_fr_pic3Poliția Română a inițiat demersurile de organizare a unei licitații  pentru achiziția unui sistem informatic complex destinat recunoașterii faciale a persoanelor după imaginile și fotografiile furnizate de diverse surse.

Valoarea proiectului a fost estimată de IGPR la 4,33 milioane de lei, fără TVA.

“Scopul proiectului este acela de a achiziționa și de a implementa sistemul informatic NBIS (National Bioemetric Identification System – sistem informatic complex de recunoaștere facială a persoanelor), destinat activităților criminalistice de achiziție, comparare și verificare a imaginilor faciale ale suspecților, condamnaților, persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute și cadavrelor cu identitate necunoscută într-o bază de date cu fotografii faciale organizată la nivelul Poliției Române”, se arată în documentația parțială a licitației, publicată de HotNews.


Ofertele, anunță IGPR, vor fi deschise în prima parte a lunii noiembrie.

La licitație pot să participe doar firme cu tradiție în domeniu din cauza unor prevederi restrictive ale caietului de sarcini.

Acesta stipulează că perioada de implementare/de execuție a contractului va fi de maxim 45 de zile calendaristice din momentul semnării acestuia, dar nu mai târziu de 20.12.2016.

“NBIS va permite introducerea și preluarea de imagini faciale digitale în/din baza de date organizată la nivelul Poliției Române și va permite căutări, verificări și comparații ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV – sisteme TV cu circuit închis, webcam, telefoane mobile, ATMcam etc.), operațiuni în urma cărora va fi posibilă recunoașterea persoanelor”, se arată în caietul de sarcini al licitației..


De asemenea, NBIS va opera cu rezoluția minimă a imaginilor căutate/procesate de 32 pixeli între pupilele ochilor.

O altă cerință importantă, dar dificil de onorat: IGPR afirmă că NBIS va realiza procesarea suplimentară a imaginilor persoanelor cu fața parțial acoperită sau fotografii cu rezoluție scăzută, provenite de la persoane suspecte și persoane cu identitate necunoscută (ex. care poartă ochelari, și-au lăsat barbă, părul lung etc.).

Poliția Română deține și operează o rețea de comunicații la nivel național care conectează peste 30.000 de stații de lucru cu sistem de operare Microsoft Windows la diferite versiuni.

“Din punctul de vedere al utilizatorilor activi, aceștia sunt în număr de aproximativ 40.000 și sunt gestionați de sistemul Microsoft Active Directory centralizat și replicat fiecărui inspectorat județean”, se mai spune în documentație.

De precizat că și SRI dorește propriul sistem de recunoaștere facială, acesta fiind parte componentă a proiectului SII Analytics, pentru care instituția a solicitat finanțare europeană.

Potrivit caietului de sarcini SII ANALYTICS, licenţierea modului ”Face Recognition” va acoperi cel puţin 3.000.000 de regăsiri de subiecţi unici, fără alte restricţii. Imaginile de referinţă utilizate în cadrul soluţiei ”face recognition” reprezintă un caz particular al datelor salvate în depozitele de date nestructurate.

Conform documentului, în prezent, există imagini de referinţă alb-negru şi color, cu o dimensiune medie de 16KB, ce ocupă cel puţin 950 GB spaţiu pe disk. Sistemul trebuie să fie capabil să asocieze mai multe imagini de referinţă pentru o singură persoană.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: