vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 mai, 2020

Poliția Române a atribuit Dataware Consulting, în urma unei licitații, un contract pentru furnizarea unui sistem IT de recunoaștere facială a persoanelor după imaginile și fotografiile furnizate de diverse surse: bazele de date ale Evidenței Populației, Serviciul eliberare permise, Serviciul pașapoarte, camere de supraveghere, telefoane mobile.

Contractul a fost estimat la 4.779.008 lei, fără TVA, iar atribuire s-a făcut pentru suma de 4.779.000 lei, fără TVA.

În ianuarie 2020, Uniunea Europeană anunța că analizează interzicerea tehnologiei de recunoaştere facială în zone publice timp de până la cinci ani, pentru a da timp să fie introduse reguli stricte pentru întărirea reglementărilor actuale care protejează viaţa privată şi datele personale.


SRI deține deja un asemenea sistem, realizat în parte cu finanțare europeană, fiind o componentă a proiectului SII Analytics. Sistemul SRI este utilizat inclusiv pe componenta de asigurare a securității la evenimente publice majore, așa cum a fost vizita Papei Francisc în România sau Summit-ul de la Sibiu, ambele desfășurate în 2019.

Poliția Română încearcă din 2016 să implementeze acest sistem, licitația fiind anulată la data respectivă din cauza contestațiilor

”Implementarea unei tehnologii în domeniul recunoașterii faciale va permite Poliției Române să includă această metodă ca măsură în combaterea și elucidarea cazurilor asociate furtului de identitate sau documentelor pierdute sau furate, precum și identificarea suspecților care comit sau intenționează să comită fapte de natură penală (terorism, infracțiuni cu violență etc.). Soluția va oferi funcționalități de căutare/verificare/comparare ale imaginilor faciale digitale din repository asociate cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, teleofane mobile, rețele de socializare, ATM cam). Soluția va duce la îmbunătățirea colectării datelor/infirmațiilor și a instrumentelor de analiză a acestora în cadrul activităților informtiv-operative și de cercetare penală și la extinderea cooperării și a acțiunilor de prevenire și combatere a formelor de criminalitate gravă și terorism”, se arată în caietul de sarcini al licitației citat de Profit.ro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De precizat: Conform criteriilor de atribuire a contractului din caietul de sarcini al licitației IGPR, ponderea pentru „Eficacitatea algoritmului de căutare/comparare” este de  30%.


În februarie 2019, Poliția Română anunța că proiectul ,,Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere facială (NBIS) și interconectarea acestuia cu autoritățile de aplicare a legii din UE prin intermediul sTESTA” este finanţat de Comisia Europeană, în cadrul Programului Naţional Fondul pentru Securitate Internă – componenta cooperare polițienească.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: