joi

25 aprilie, 2024

6 mai, 2013

Poliția de Frontieră a confiscat, în intervalul ianuarie-martie 2013, ţigări de 47,3 milioane lei, valoare de cinci ori mai mare decât cea din perioada similară a anului 2012, se arată într-un raport al instituției.

„Traficul ilegal cu ţigări a luat o amploare deosebită, în ultimii ani, la frontierele României, traficanţii mizând pe profitul impresionant pe care îl pot obţine din comercializarea la negru pe pieţele de desfacere din ţara noastră, precum şi în cele din Occident, unde preţul unui pachet de ţigări este de patru ori mai mare decât în România”, precizează Poliţia de Frontieră, într-o analiză prezentată luni de Mediafax..

Dimensiunile fenomenului în prezent rezultă şi din rezultatele operaţiunilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră.


Astfel, conform documentului citat, din ianuarie şi până la sfârşitul lui martie, la graniţe au fost confiscate 3,7 milioane de pachete de ţigări, în valoare de aproximativ 47.300.000 de lei, şi au fost destructurate şapte grupuri organizate de traficanţi, din care făceau parte 59 de persoane.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, poliţiştii au confiscat 1,1 milioane de pachete de ţigări, evaluate la 9.400.000 de lei, fiind depistate şase grupări, din care făceau parte 32 de persoane.

Potrivit poliţiştilor de frontieră, majoritatea persoanelor implicate în traficul cu ţigări provin din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Rusia, Siria şi Bulgaria, zonele cele mai active din acest punct de vedere fiind la graniţele cu Ucraina şi Serbia.

Referitor la rutele mărfii de contrabandă, poliţiştii de frontieră au stabilit că, la graniţa de est, predomină ţigările produse în Republica Moldova. Acestea ajung în România prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în maşini special amenajate, fie în cantităţi mici, încadrate plafonului vamal, aduse de persoane fizice.


La frontiera de nord, ţigările de origine ucraineană sunt aduse în ţară de grupuri infracţionale bine organizate, cu segmente în străinătate, care se ocupă cu introducerea baxurilor cu ţigări în România peste frontiera „verde”.

În judeţele din sud-vestul ţării sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.

„Mijloacele şi metodele folosite de aceste grupări sunt diversificate, particularizate şi adaptate permanent, atât în funcţie de măsurile adoptate de autorităţi, cât şi de condiţiile concrete de derulare a operaţiunilor”, se mai arată în analiza Poliţiei de Frontieră.

Țigări transportate cu deltaplanul

Polițiștii de frontieră au identificat 8 metode prin care contrabandiștii aduc în România țigările:

  • Metoda „capac” constă în ascunderea pachetelor de ţigări printre alte categorii de mărfuri, îndeosebi cu baza de impozitare mică, tranzitate în mod legal prin punctele de trecere a frontierei.
  • Metoda cablului – utilizată în zona frontierei riverane, presupune trecerea baxurilor cu ţigări pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă.
  • Metoda „curbei” – contrabandiţii aleg o zonă în care cursul de apă ce desparte România de ţara vecină face un cot şi dau drumul unui bax închis ermetic, care, dus de curent, ajunge pe malul opus.
  • „Antifonarea” maşinilor cu ţigări – ascunderea pachetelor în cauciucuri, lonjeroane, portiere ori în utilizarea pereţilor dubli.
  • Lipirea țigărilor pe corp, în ambalajele altor produse alimentare sau în genţi cu fund dublu ori au fost camuflate în transporturi de carburanţi sau cu proprietăţi fizico-chimice deosebite, care pot crea dificultăţi la verificarea cu echipamente de tip Rapiscan sau cu sonda optică.
  • Transportul cu căruţe – se folosește în zonele de frontieră muntoase, contrabadiştii profitând de relieful greu accesibil, care face dificilă verificarea traseelor.
  • Transportul cu maşini înmatriculate în state ale Uniunii Europene, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor de la graniţa cu Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.
  • Folosirea deltaplanelor și planoarelor modificate anume pentru transportul baxurilor de ţigări peste frontieră.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: