luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 mai, 2021

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și JTI România au reînnoit joi Protocolul de Cooperare în vederea prevenirii și combaterii traficului ilegal cu țigarete.

Cooperarea dintre cele două instituţii este una de lungă durată, primul  protocol fiind semnat în anul 2013, în baza căruia părţile semnatare au pus bazele modalităţilor de creştere a cooperării cu scopul de a preveni şi combate încălcări ale legislaţiei din România în ceea ce priveşte traficul ilicit de ţigarete.

Prin documentul semnat joi, polițiștii de frontieră vor beneficia, în continuare, de sprijinul și expertiza JTI, în vederea depistării produselor din tutun contrafăcute, care pot ajunge pe piața din Romania sau din alte state membre ale Uniunii Europene. JTI va furniza pregătire de specialitate privitoare la:

  • metode de identificare pe baza elementelor de siguranță ale mărcilor al căror titular de licență este în România
  • metode și tehnici folosite pentru identificarea marcajelor false
  • tehnici de producere a țigaretelor

De asemenea, JTI va oferi sprijin pentru activitățile specifice derulate IGPF și sprijin logistic, după caz.

„Acest parteneriat cu un contribuabil important din mediul de afaceri privat reprezintă un element foarte important în acțiunile derulate de instituția Poliției de Frontieră pentru combaterea comerțului ilegal cu țigarete, cele mai traficate produse la frontierele României. Eforturile Poliției de Frontieră, în colaborare cu alte autorități cu competențe în vederea reducerii contrabandei, au dus la cel mai mic nivel al pieței negre din ultimii 15 ani, de sub 10%.  Acțiunile noastre vor continua să fie la fel de susținute, mai ales în contextul actual de revenire a valorilor de trafic prin punctele de trecere a frontierei la cele din anii anteriori. Astfel, în primele luni din 2021, eforturile noastre au fost concretizate în capturi aproape zilnice în zona de competenţă. În primele patru luni, polițiștii de frontieră au reţinut în vederea confiscării, aproximativ 900.000 de pachete ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 11,1 milioane lei, precum si importante cantităţi de tutun”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

„Acest Protocol reprezintă un cadru pentru viitoare programe comune ale celor două organizații, în vederea reducerii pieței negre. Premisele sunt foarte bune, iar colaborarea cu Poliția de Frontieră datează de mai bine de zece ani. În 2019,  JTI a donat echipamente de ultimă generaţie necesare monitorizării frontierelor. În 2013, am semnat un Protocol de Cooperare cu Centrul Chinologic Sibiu, în baza căruia JTI a sprijinit instruirea echipelor canine destinate Poliției de Frontieră, în vederea depistării produselor din tutun. De asemenea, Poliția de Frontieră a fost partener și a sprijinit campaniile regionale și naționale anti-contrabandă, derulate de JTI încă din 2010.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

JTI a fost prima companie de tutun din România care, în 2005, a încheiat un Protocol de colaborare în scopul combaterii comerțului ilicit cu țigarete, cu Agenția Națională de Administrare Fiscală și ulterior cu Autoritatea Națională a Vămilor. Peste 50 de câini special instruiți pentru depistarea drogurilor, produselor din tutun și a numerarului au fost donați de JTI în ultimii zece ani Autorității Vamale.”, a adăugat Evgeny Nikolsky, General Manager JTI Romania, Moldova și Bulgaria.


Combaterea şi reducerea fenomenului contrabandei cu ţigarete este o prioritate pentru Poliţia de Frontieră, dat fiind că sectorul tutunului reprezintă un important contribuabil la bugetul de stat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: