fbpx

La obiect

Datoria externă totală, majorată cu 4 mld. euro într-o singură lună – deficitul de cont curent la 7 luni, mai mare cu 70% față de aceeași perioadă din 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele lunii iulie 2021 un deficit de 9.057 milioane euro, cu aproape 70% peste nivelul din… Mai mult

13.09.2021

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

PNRR-ul economiei reale: 10 tipuri de finanțări pentru mediul privat

de Alexandra Pele , 3.6.2021

Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trimis de guvern la Bruxelles cuprinde o serie de măsuri menite să sprijine sectorul privat, cercetarea, dezvoltarea și inovarea, valoarea totală ridicându-se la 2,35 miliarde de euro.

Cele două mari reforme incluse în acest pilon al PNRR sunt transparentizare legislativă, debirocratizare și simplificare procedurală destinate mediului de afaceri și reforme în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării.

Cele două reforme includ o serie de investiții care vizează realizarea de platforme digitale pentru punerea în aplicare a reformelor privind transparentizarea legislativă, debirocratizare și simplificare procedurală destinate mediului de afaceri, investiții care să sprijine cercetarea, dezvoltarea și inovarea, dar și o serie de instrumente financiare și scheme de ajutor de stat pentru mediul privat.

Instrumentele financiare și scheme de ajutor de stat

Garanția de portofoliu pentru Reziliență – 300 de milioane de euro

Instrumentul financiar propus (garanția de portofoliu) urmează să fie implementat de FEI (Fondul European de Investiții), prin intermediul unei contribuții la programul InvestEU compartimentul pentru statul membru.

Scopul garanției este de a înlătura obstacolele actuale cu care se confruntă întreprinderile românești, și anume costul crescut al finanțării, cerințele de garantare și blocarea surselor de creditare.

Beneficiari finali: IMM-urile (până la 249 de angajați) și întreprinderile cu până la 500 de angajați, întreprinderile individuale, fermierii individuali și întreprinderile agricole ar putea fi eligibili pentru garanția de portofoliu.

Finanțarea eligibilă, pentru a face parte din portofoliul garantat prin prezenta măsură ,poate include o gama larga de produse de creditare, precum: capital de lucru, linii de credit, credite de investiții, leasing, etc..

Garanția de portofoliu pentru Acțiune climatică – 200 de milioane de euro

Similar instrumentului anterior, acesta urmează să fie implementat de FEI (Fondul European de Investiții), prin intermediul unei contribuții la programul InvestEU compartimentul pentru statul membru.

Măsura 2 propune, deocamdată, următoarele tipuri de intervenții (urmând ca lista definitivă să fie finalizată în urma analizei de piață detaliata realizata de către FEI): eficiență energetică și proiecte demonstrative în IMM-uri și măsuri de sprijin; renovarea fondului locativ existent în vederea creșterii eficienței energetice, proiecte demonstrative și măsuri de sprijin.

Fondul de fonduri de capital de risc pentru Redresare – 400 de milioane de euro

Mod de implementare: acord de finanțare direct între Guvernul României și Fondul European de Investiții ca entitate desemnată (în afara InvestEU).

Numărul estimat de beneficiari este de 100. Sumele medii investite pe categorii de beneficiari finali pot fi estimate (în mod ilustrativ), astfel:

– 50.000-200.000 euro pentru start-up-uri

– 200.000 – 3.000.000 euro pentru companii în stagii incipiente de creștere

– 3.000.000 – 5.000.000 pentru întreprinderi în etape avansate de creștere

– peste 5.000.000 pentru midcaps

– 5.000.000 – 20.000.000 pentru proiecte de tip energie regenerabilă sau biomasă

Fond de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes – 300 de milioane de euro

Fondul de fonduri va fi creat ca un bloc separat de finanțare în cadrul BEI, iar pentru a evita orice îndoială, BEI va acționa în calitate de administrator al Fondului de fonduri. Fondul de fonduri este destinat să includă cel puțin două substructuri de fonduri, dintre care una ar putea fi implementată prin intermediul mai multor intermediari financiari subiacenți care vor fi numiți în urma finalizării unui proces de selecție transparent, nediscriminatoriu și competitiv. Celălalt subfond ar avea ca scop facilitarea împrumuturilor directe din partea BEI și, cel mai probabil, va fi gestionat direct de BEI.

Investițiile la nivelul beneficiarului final vor lua forma unei finanțări prin împrumuturi și granturi (inclusiv sprijin consultativ).

Investițiile vor viza întreprinderile (întreprinderi care angajează peste 500 de persoane) și vehiculele cu destinație specială în calitate de beneficiari finali. Investițiile în acțiuni de combatere a schimbărilor climatice și în digitalizare vor constitui o prioritate și sunt furnizate pentru a sprijini cel puțin 50 % din alocare la nivel de fond.

Instrumentul financiar pentru investiții în eficiență energetică în sectorul rezidențial și al clădirilor

Măsura propune renovarea fondului locativ existent, în vederea creșterii eficienței energetice, proiecte demonstrative și măsuri de sprijin care respectă criteriile de eficiență energetică.

Proiectele eligibile vor sprijini investițiile în eficiență energetică implementate în sectorul rezidențial, în sectorul clădirilor, inclusiv, printre altele, renovarea clădirilor, accesul la rețele de termoficare locale eficiente și cu emisii reduse de carbon/cu emisii reduse, măsuri pentru îmbunătățirea clădirilor inteligente, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice, construcția de noi clădiri performante etc.

Schemă de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor – 300 de milioane de euro

Se urmărește crearea a 2 instrumente:

a) Un instrument de grant care să sprijinie întreprinerile în crearea de tehnologii digitale avansate precum: inteligență atificială; date și cloud computing; blockchain; High Performance Computing și Quantum Computing; Internet of things (IOT) etc.

b) un instrument de grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijinite IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale precum: achiziții de hardware TIC; dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation; achiziții de tehnologii blockcain; achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality; achiziționare website de prezentare; achiziția de servicii de tip cloud și IOT; instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC; consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.

Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă – 35 de milioane de euro

Costul estimat este de 200.000 EUR/pe companie pentru listări pe piața principală reglementată și 25.000 EUR/companie pentru piața alternativă.

Suplimentarea bugetului și orientarea schemei de ajutor de stat spre investiții semnificative, în special în zona de inovare și noi tehnologii aplicate în zona de producţie – 100 de milioane de euro

Reforma presupune introducerea în cadrul schemei de ajutor de stat a unor condiții distincte, clare, care să conducă la selectarea acelor proiecte de investiții care demonstrează existența unor soluții de asigurarea a retehnologizării, automatizării și digitalizării companiilor, a protecției mediului înconjurător, avându-se în vedere utilizarea unor tehnologii de eliminare a deșeurilor sau de reciclare a acestora, retehnologizarea în scopul protejării mediului, achiziționarea activelor eficiente din punct de vedere energetic, utilizarea energiei regenerabile, utilizarea materiei prime reciclate etc.

Schemă de ajutor de stat pentru investiții în digitalizare, tehnologii avansate și securitate cibernetică – 100 de milioane de euro

Investiții inovative în microelectronică (consorțiu IPCEI) – 250 de milioane de euro

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.6.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Echipa lui Florin Cîțu, după votul Congresului PNL

Vladimir Ionescu

Coechipierii noului ales preşedinte liberal Florin Cîțu au câștigat duminică pe linie funcţiile de conducere din Biroul Politic Național al Partidului Naţional Liberal (PNL). Cea… Mai mult

Europa

Exit-poll Germania: CDU și SPD – umăr la umăr

Razvan Diaconu

UPDATE: Potrivit unor sondaje paralele, anunțate de postul tv ZDF, SPD ar avea circa 2 procente în fața CDU-CSU – 26% la 24%. * Informația… Mai mult

Stiri

România, statul membru cu cel mai mare deficit în comerțul cu produse chimice din afara UE

Marin Pana

România a fost nominalizată într-o analiză a Eurostat drept statul UE cu cel mai mare deficit în comerțul cu produse chimice cu țările din afara… Mai mult

Europa

Premieră europeană: Femeile vor deveni majoritare în Parlamentul islandez în urma alegerilor de duminică

Vladimir Ionescu

Islanda este pe cale să devină primul stat european în care femeile sunt majoritare în Parlament, transmite DW. Circa 33 dintre cele 63 de mandate… Mai mult

Europa

Cum a conturat Angela Merkel istoria Europei în ultimele două decenii şi ce probleme lasă în urmă

Vladimir Ionescu

​Cancelarul german a fost o ancoră a stabilității în vremuri tulburi. Plecarea ei ridică întrebări importante referitoare la viitor, scrie The Guardian într-un amplu editorial… Mai mult

Stiri

Referendum local la Buzău pentru comasarea cu Țintești – rezultatul ar putea fi o premieră în România

Razvan Diaconu

Locuitorii din Buzău şi cei din Ţinteşti sunt chemaţi duminică la urne pentru a vota la referendumului privind potenţiala comasare a celor două localitaţi. Dacă… Mai mult

Stiri

Premierul va negocia cu USR-PLUS, PSD și AUR moţiunea de cenzură

Razvan Diaconu

Premierul Florin Cîțu spune că va discuta cu toate partidele, inclusiv cu AUR și PSD, pentru ca Guvernul să nu fie dat jos de alianța… Mai mult