Lecțiile ieșirii din criza precedentă, pentru criza actuală: istoria corelației PIB – salariu – inflație

În condițiile în care rezultatul economic este în scădere, cazul României anului 2020 (-5% pe primele trei trimestre), se pune problema sursei și a ritmului… Mai mult›
17.01.2021
România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE. Evoluțiile din 2010 încoace și implicații

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat.… Mai mult›
15.01.2021
Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
PNL şi PDL au decis: fuziune rapidă, candidat unic la prezidenţiale
de Victor Bratu 2.6.2014
PNL şi PDL doresc ca fuziunea să se realizeze rapid, iar desemnarea candidatului unic la Preşedinţie să se facă până cel târziu la 1 august.
Anunţul a fost făcut luni, de Klaus Iohannis, preşedinte interimar al PNL, şi de preşedintele PDL Vasile Blaga, după întâlnirea reprezentanţilor celor două partide.
Klaus Iohannis despre discuţiile cu PDL
“A fost o discuţie scurtă şi foarte bună, am reconfirmat că dorim o fuziune a partidelor noastre, dorim o fuziune între PNL şi PDL, cât de repede va fi posibil acest lucru”, a declarat Klaus Iohannis.
Desemnat luni de Biroul Politic Naţional ca preşedinte interimar al PNL, Klaus Iohannis a precizat că au fost convenite “comisii mixte de lucru” ale celor două partide, care să lucreze pe anumite domenii în perspectiva fuziunii.
“Cred că acest început în forţă arată determinarea noastră de a merge înainte pe această cale. Doar ca să nu uităm, vreau să reiau ideea cu candidat comun. A durat câteva secunde discuţia şi toată lumea a reconfirmat că noi şi credem şi partidele noastre doresc un candidat comun pentru prezidenţiale. Asta în cazul puţin probabil că nu reuşim fuziunea mai repede decât se pune discuţia cu candidatul la prezidenţiale”, a afirmat Klaus Iohannis.
Comisii mixte pentru statut, program de guvernare, justiţie
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că, începând de luni, grupurile parlamentare ale PNL şi PDL vor lucra împreună.
“Vom lucra în comisii paritare, cea mai importantă de departe sarcină revine comisiei care să lucreze la Proiectul pentru România. Până la urmă, aici ne interesează alegerile prezidenţiale foarte mult, este adevărat, vom avea un singur candidat. Dar ne interesează un proiect pentru România cu care să-i convingem pe români, nu numai la alegerile prezidenţiale, dar şi în viitoarele alegeri locale şi generale şi mai ales să construim o dreaptă unită”, a anunţat Vasile Blaga.
Preşedintele PDL a spus că una dintre comisiile mixte se va ocupa de statutul noului partid, iar o alta va lucra pe subiectele legate de justiţie şi statul de drept.
Liderul PDL a menţionat că aceste comisii de lucru vor începe discuţiile încă din această săptămână.
Vasile Blaga a confirmat că desemnarea candidatului unic la alegerile prezidenţiale ar putea fi făcută la jumătate lunii iulie, până cel târziu la 1 august.
“Eu aş spera ca din partea unui singur partid să fie desemnat candidatul la prezidenţiale. Dacă nu se poate până atunci fuziunea, atunci va fi din partea celor două partied”, a spus Vasile Blaga.
Liderii PNL şi PDL s-au reunit, luni, la sediul PNL din Kiseleff, fiind a doua întâlnire între reprezentanţii celor două partide, la precedenta anunţându-se intenţia de colaborare pentru prezidenţiale şi de realizare a unei fuziuni.