PNL a renunțat la Ministerul Justiției, care îi revenea prin protocol, PSD urmând să desemneze titularul acestui portofoliu, au decis, miercuri, liderii Uniunii Social Liberale reuniți la Parlament.
Liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat că Justiția va rămâne în responsabilitatea șefului PSD, Victor Ponta, și a președintelui Traian Băsescu.
”Tema justiţiei din acest moment este una care rămâne în responsabilitatea exclusivă a dlui Ponta şi a partidului pe care îl conduce, probabil mai departe şi a dlui Băsescu, în funcţie de înţelegerile care s-au făcut sau nu s-au făcut. PNL, practic, este în situaţia de a se asocia la această combinaţie şi nu o face, de a crea o criză majoră, fatală în USL şi nu o face şi în aceste condiţii, în mod firesc, asumând totala răspundere pentru ceea ce urmează să se întâmple în justiţie premierul şi PSD au asumat acest minister”, a spus Antonescu.
PSD a propus ca PNL să ia în schimb un alt minister, însă liberalii au refuzat.
”Opţiunea mea şi colegilor mei cu care vom merge şi o vom propune BPN a fost aceea de a nu face niciun astfel de schimb. Miza unei guvernări nu este numărul de ministere pe care îl deţii, miza unei guvernări, pentru mine, pentru PNL, nu este segmentul din bugetul public pe care îl gestionezi, miza unei guvernări este coerenţa, consecvenţa şi loialitatea faţă de programul de guvernare şi angajamentele luate cu alegătorii, cu cei care ţi-au dat votul şi cu cei care te-au adus în situaţia de a împărţi ministere şi de a conduce aceste ministere”, a mai spus Crin Antonescu.
Prim-ministrul a susținut că se îndreaptă spre nominalizarea unui ministru al Justiției care să nu fie membru de partid, însă până atunci ar urma ca el să asigure interimatul până la finalul celor 45 de zile prevăzute de lege.
”Rămân interimar până finalizez procedurile de propuneri, după care, la un moment dat, în termenul de 45 de zile, sigur că voi numi o altă persoană. Opţiunea mea se îndreaptă, de principiu, către un ministru care să nu fie membru de partid”, a susținut președintele PSD.
Decizia ca PSD să ia Ministerul Justiției a fost adoptată la propunerea ministrului interimar de resort, premierul Victor Ponta, copreședinte al USL.
”Eu am propus colegilor de la PNL, pentru a nu mai exista un subiect de dispută, să asum din partea PSD-ului Ministerul Justiţiei şi evident pentru a păstra echilibrul la nivel guvernamental Partidul Naţional Liberal să ocupe un alt portofoliu”, a afirmat Victor Ponta.
Decizia PNL – o reacție la propunerile premierului pentru șefii Parchetelor
Decizia liberalilor vine la doar câteva ore după ce premierul, în calitate de ministru interimar al Justiției, a înaintat către CSM propunerile sale pentru șefii Parchetelor.
Subiectul a creat tensiuni în USL, mai ales în ultima săptămână, opțiunile premierului ponta fiind luate în consens cu președintele Traian Băsescu – cel care va aviza, sau nu, procurorii șefi. PNL s-a opus vehement în ultimele zile îndeosebi la nominalizarea Codruței Kovesi pentru șefia DNA, lucru care a condus la anunțuri contradictorii ale premierului în cursul zilei de marți: inițial premierul a anunțat că-și va face propunerile, apoi a revenit și a declarat că lasă nominalizările în seama viitorului ministru liberal al Justiției, apoi a revenit pentru a doua oară și a înaintat nominalizările către CSM.
Ministrul interimar al Justiției, premierul Victor Ponta, a transmis, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii propunerile sale pentru funcțiile de conducere din Parchet: Tiberiu Nițu – procuror general al României, Bogdan Licu – prim-adjunct al procurorului general, Codruţ Olaru – adjunct al procurorului general, laura Kovesi – procuror-șef al DNA, Alina Bica – procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Elena Hosu – adjunct al procurorului şef al DIICOT.