vineri

19 aprilie, 2024

22 octombrie, 2020

PNL a depus joi la Curta Constituţională sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Florin Iordache (foto) a fost numit la conducerea Consiliului Legislativ. Demersul a fost anunțat inițial de USR, dar formațiunea politică nu are suficienți parlamentari care să semneze o sesizare la CCR.

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat nemulțumit de numirea lui Florin Iordache, afirmând că PNL ar fi putut bloca numirea în Parlament prin neparticipare la ședința comună, care nu ar fi avut astfel îndeplinită condiția de cvorum.

PNL afirmă în sesizarea transmisă CCR că Florin Iordache nu a întrunit numărul necesar de voturi, susţinând că acesta a obţinut 185 de voturi, necesarul fiind de 234, el trebuind votat de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi nu doar a celor prezenţi.


De asemenea, ei susţin că Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia legală referitoare la buna reputaţie profesională şi morală, prevăzută de Legea de funcţionare a Consiliului Legislativ.

Conform  Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, pot fi numite în funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ, preşedinte de secţie, şef de departament şi consilier persoane care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, pregătire juridică superioară, precum şi o bună reputaţie profesională şi morală. Pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ şi preşedinte de secţie este necesară o vechime în activitatea juridică de cel puţin 15 ani, iar pentru funcţiile de şef sector şi şef departament, de cel puţin 8 ani.

PNL invocă inclusiv definiţia cuvântului ”reputaţie”, conform Dicţionarului Explicativ al limbii române, pentru a susţine că părerea publică despre Florin Iordache este în contradicţie cu ”bunul renume” sau cu buna părere publică favorabilă, ceea ce contravine prevederii legale.

PNL reclamă inexistenţa procedurii de audiere a candidaţilor pentru Consiliul Legislativ în comisiile parlamentare de specialitate.


Un alt argument invocat de liberali este acela că preşedintele Consiliului Legislativ nu trebuie să fie membru al unui partid politic, prevederea legală la fac referirea fiind cea potrivit căreia ”personalul Consiliului Legislativ nu poate face parte din partide politice”, considerând că şi preşedintele instituţiei este vizat în acest caz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: