duminică

28 aprilie, 2024

17 februarie, 2020

Președintele Klaus Iohannis susține continuarea programului PNDL, dar consideră că acesta trebuie regândit, pentru a se stopa risipirea banilor publici pe lucrări inutile.

Prezentă și ea, luni, la  Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, Raluca Turcan a anunțat că în următorii doi ani vor fi alocați acestui controversat program de investiții aproximativ 2,5 miliarde de lei.

Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este considerat un instrument politic, întrucât permite alocarea discreționară a unor fonduri către primăriile arondate politic celor aflați la guvernare.
Anul trecut, Cabinetul Ludovic Orban a declanșat prima verificare în teren a lucrărilor pentru care unitățile administrativ-teritoriale au cerut decontări și s-a constatat că multe dintre cererile de plată erau nejustificate.


Principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis, la Adunarea Asociației Comunelor:

  • Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerentă și responsabilă. (…) Investițiile trebuie să se realizeze ținând cont de nevoile din teritoriu.
  • Nu trebuie să mai vedem parcuri excesiv pavoazate și costisitoare, amenajate în mijlocul câmpului sau la marginea satului, în condițiile în care localitățile respective nu sunt racordate la rețeaua de apă sau de canalizare. Cu alte cuvinte, nu ne mai permitem să avem subdezvoltare și risipă.
  • Bugete construite nerealist, ignorarea unor reguli elementare privind finanțele publice, subfinanțarea cronică a necesarului de investiții, fonduri alocate după bunul plac al puternicilor zilei, toate aceste practici au blocat pur și simplu dezvoltarea comunităților. Acea perioadă, marcată de incompetență și diletantism, s-a încheiat, în sfârșit.
  • Actualul guvern nu doar că a crescut alocările pentru acest an, dar are, ca priorități, dezvoltarea rurală, sprijinirea comunităților locale prin programe finanțate atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene, modernizarea și eficientizarea administrației publice locale.
  • Foarte mulți dintre dumneavoastră ați implementat, în comunele pe care le reprezentați, proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Și au fost bani mulți, uneori, și proiecte reușite în multe cazuri. Banii investiți eficient înseamnă întotdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desființat. Nu cred că este nimeni în această sală care dorește să mai asistăm la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate.
  • Mediul rural nu poate fi condamnat, la infinit, la sărăcie și subdezvoltare. Aproape jumătate din populația României nu este conectată la sistemul de canalizare și doar unul din trei români care locuiesc în mediul rural este deservit de sistemul public de alimentare cu apă. (…) Depopularea satelor, abandonul școlar, accesul la educația timpurie, lipsa spațiilor de învățământ sigure reprezintă mari îngrijorări. Pentru a găsi soluțiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesară o abordare integrată, pe termen lung, care să implice atât autoritățile centrale, cât și pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, să nu mai „peticim”, ci să creăm programe concrete, gestionate riguros și, mai ales, predictibil, prin care școala românească de la sat să ajungă și ea în secolul XX.

Viceprimarul interimar Raluca Turcan: Programul va fi ajustat 

Vicepremierul interimar Raluca Turcan a anunțat și bugetul estimativ pe care-l va avea PNDL în următorii doi ani – aproximativ 2,5 miliarde de lei.

Este însă foarte posibilă „o ajustare” a programului, în sensul dirijării sumelor cu prioritate spre partea de infrastructură rurală, așa cum au solicitat primarii: drumuri, poduri, canalizare, gaz, iluminat şi modernizare de școli şi unităţi medicale.

„PNDL va continua şi în următorii 2 ani vor fi alocaţi aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru implementarea programelor. Este posibilă practic şi – să spunem – o ajustare a acestui program, în sensul în care vom merge cu prioritate pe partea de infrastructură rurală, drumuri, poduri, canalizare, gaz, iluminat şi, de asemenea, modernizare unităţi şcolare şi unităţi medicale”, a spus Raluca Turcan, citată de Agerpres.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: