marți

28 mai, 2024

18 august, 2014

Cristian Diaconescu şi-a anunţat luni demisia din Partidul Mişcarea Populară şi intenţia de a candida independent la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Colegiul Director al PMP urmează să discute marţi chestiunea candidatului propriu la alegerile prezidenţiale.

O serie de organizaţii şi lideri locali sau centrali ai PMP au susţinut în ultima perioadă, cu diferite argumente, schimbarea candidatului desemnat de partid cu preşedintele formaţiunii, Elena Udrea, care a anunţat luni: „Sunt pregătită să îmi asum candidatura la Preşedinţie”.

Pe cine va susţine Traian Băsescu? O întrebare la care aşteaptă răspuns şi Elena Udrea, şi Cristian Diaconescu


Întrebată pe cine crede că va susţine preşedintele Traian Băsescu în cursa pentru Cotroceni, Elena Udrea a răspuns: „Preşedintele va spune el însuşi ce candidat va susţine în această campanie electorală. PMP îşi doreşte alături electoratul preşedintelui.”

Întrebat la rândul său dacă are sprijinul preşedintelui Băsescu pentru candidatura sa independentă, Cristian Diaconescu a spus: „Nu ştiu, e o întrebare pe care s-o puneţi preşedintelui Traian Băsescu”.

Cristian Diaconescu a precizat că nu s-a consultat cu preşedintele Traian Băsescu atunci când a decis să candideze ca independent la alegerile prezidenţiale.

Până la o declaraţie formală a preşedintelui cu privire la situaţia nou creată, rămân acţiunile anterioare ale lui Traian Băsescu de susţinere a candidaturii lui Cristian Diaconescu.


Pe 28 iulie, şeful statului a semnat lista de susţinere a candidaturii fostului său consilier prezidenţial.

În urmă cu 5 zile, Elena Băsescu scria pe Facebook că Elena Udrea interzice filialelor PMP să strângă semnături în favoarea susţinerii candidaturii lui Cristian Diaconescu.

O reafirmare a sprijinului acordat lui Cristian Diaconescu ar creea probleme Elenei Udrea, care mizează în alegeri pe electoratul fidel şefului statului.

În situaţia în care şeful statului se va decide să acorde susţinere unui alt candidat propus de PMP, lui Cristian Diaconescu îi va fi foarte greu să strângă cele 200.000 de semnături necesare depunerii dosarului de candidat.

Explicaţiile lui Cristian Diaconescu

”M-a deranjat minciuna, dar voi rămâne consecvent, nu voi intra în polemici. În urmă cu zece zile, câţiva colegi din PMP au iniţiat un proces public având drept scop schimbarea candidatului PMP. Nu am fost informat în legătură cu eventualele preocupări ale colegilor, nu au avut o discuţie preliminară cu mine, am văzut din presă că au intenţia de a schimba candidatul. Din statutul de candidat oficial, decis la un Congres, am văzut în presă că a venit o nouă propunere. S-au spus şi lucruri neadevărate şi am cerut Partidului Mişcarea Populară să sancţioneze sau să limiteze o astfel de exprimare. Dar situaţia a continuat”, a explicat luni Cristian Diaconescu decizia sa de a se despărţi de PMP şi de a candida independent la preşedinţie.

Intenţia a fost prefaţată de o postare pe Facebook, vineri seara: „Voi duce candidatura până la sfârşit, indiferent dacă voi beneficia sau nu de susţinerea unui partid, pentru că am datoria morală faţă de susţinătorii mei şi faţă de societate. ”

Cristian Diaconescu a mai anunţat că rămâne preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară.

Reacţia Elenei Udrea

Imediat după anunţul lui Cristian Diaconescu, preşedintele PMP Elena Udrea a declarat public că este pregătită să îşi asume o candidatură la Preşedinţia României şi că este candidatul care îl poate învinge pe Victor Ponta „în orice competiţie”.

„Regret decizia lui Cristian Diaconescu, mai ales că vine înaintea şedinţei de marţi a Colegiului Director, unde urma să decidem prin vot asupra candidatului. A rămas că partidul se întruneşte mâine în forul statutar şi purtăm discuţiile legate de nemulţumirile colegilor din teritoriu, de modul în care va evalua campania la prezidenţiale. Luăm o decizie privind candidatul, votăm, aşa cum prevede statutul, şi pe urmă discutăm şi cu preşedintele, pentru că cei de la Mişcarea Populară suntem şi cei care ne dorim să avem electoratul lui Traian Băsescu. Deci este firesc să ne consultăm cu preşedintele.”, a spus Elena Udrea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: