duminică

21 aprilie, 2024

25 februarie, 2019

Reprezentanții PLUS au anunțat, luni, că vor ataca la toate Curțile de Apel din țară OUG 7, care introduce noi modificări ale legilor Justiției, și le va cere sesizarea Curții Constituționale.

„E nevoie de acțiuni concrete care să permită constatarea și eventuala anulare a ordonanței prin care Tudorel Toader încearcă să subordoneze politic parchetele din România”, a declarat Dacian Cioloș, citat într-un comunicat al acestei formațiuni.

„Ceea ce se petrece nu are nicio legătură cu vreun program economic sau cu apărarea unor valori naționale sau a drepturilor omului, așa cum încearcă să mintă coaliția guvernamentală. Este un atac la statul de drept și la sistemul judiciar astfel încât cei care i-au furat și mințit pe cetățenii acestei țări să scape de pușcărie”, a mai spus Dacian Cioloș.


Mitinguri de protest față de OUG 7 care aduce mai multe modificări controversate legilor Justiției au fost organizate duminică seara în Capitală și mai multe orașe din țară. Demonstranții și-au propus ca prin ieșirea lor în stradă să transmită și un mesaj de suținere a magistraților care au anunțat suspendarea activității după adoptarea, total netransparentă, a respectivei ordonanțe.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută o OUG, care nu a fost pusă în dezbatere publică, ce modifică mai multe prevederi referitoare la procurori cuprinse în legile Justiției (Statutul magistraților, Legea CSM și Legea privind organizarea sistemului judiciar).

Prin această ordonanță, Secția de investigare a magistraților dobândește un grad sporit de autonomie, iar politicul va putea controla mai ușor, în actualul context, numirea șefilor de parchete.

Astfel, șeful Secției va dispune în cazul infracțiunilor ce țin de competența lor, nu procurorul general. Procurorul general nu va mai putea infirma, de acum înainte, actele pe care le consideră nelegale sau netemeinice. Un posibil caz este cel al anchetei ce o vizează pe Laura Codruța Kovesi, anchetată de Secția specială, a cărei desființare a cerut-o Comisia de la Veneția, explicând că ea se poate transforma într-un instrument de presiune asupra magistraților.


De asemenea, la conducerea parchetelor vor putea fi numiți judecători care au activat cândva ca procurori, ceea ce reprezintă, în opinia magistraților, o gravă încălcare a principiului constituțional al separării carierelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: