vineri

19 aprilie, 2024

24 iulie, 2020

Plățile din cadrul masivului plan de stimulare economică convenit de liderii Uniunii Europene vor începe în a doua jumătate a anului viitor, declarat vineri Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni (foto), anunță Reuters.

Totuși, până la acel moment, țările pot folosi o zecime din sumele alocate înainte ca planul să fie fie aprobat, a spus Comisarul Gentiloni într-un interviu acordat La Repubblica.

Paolo Gentiloni a precizat că blocul comunitar va trebui să aprobe noi surse de finanțare, precum taxa digitală și taxa pentru emisiine de C02, pentru a putea plăti datoria comună a UE, în perioada 2026 și 2056.


”Altfel, fiecare țară se va găsi în situația de a plăti înapoi banii pentru că Europa nu a fost capabilă să ramburseze datoria”, afirmă Paolo Gentiloni.

Absorbția banilor alocați fiecărui stat membru în cadrul Fondului de relansare (Next Generation EU) este condiționată de aprobarea unor planuri naționale, ce trebuie transmise la Bruxelles în următoarele 2 luni. Din Fondul de relansare, România are alocate peste 30 miliarde euro.

Liderii Uniunii Europene au ajuns, marți dimineață, la un acord asupra detaliilor planului de 750 de miliarde euro propus de către Comisie pentru relansarea economiei UE după criza coronavirus. Tot marți, Consiliul Uniunii Europene a aprobat și următorul buget mnultianual: 1.074 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Pe marginea bugetului multianual urmează noi negocieri Parlament- Comisie- Consiliu din cauză că Parlamentul European și-a exprimat nemulțumirea legată de subfinanțarea unor mari proiecte europene.


Negocierea nu vizează nici alocările naționale din Fondul de recuperare, nici anvelopele naționale repartizate prin bugetul UE 2021-2027. În cazul României, ambele totalizează 79,9 miliarde euro.

Comisia Europeană a propus, iar statele membre au acceptat până în acest moment o singură taxă care să furnizeze venituri suplimentare la bugetul Uniunii: taxa pe plastic. În discuție sunt și alte propuneri, însă procedura de impunere a noilor taxe europene face ca acestea să poată fi aplicabile cel mai devreme din 2022.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: