sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 septembrie, 2020

Valoarea plăţilor cu cardul bancar o va depăși pe cea a plăților în numerar, în 2020, pentru prima dată în istoria Germaniei.

Creșterea tranzacțiilor cu cardul a fost stimulată de pandemia coronavirus, potrivit unui studiu publicat joi de Euromonitor International.

Pe întreg anul 2020, 55,1% din volumul total al tranzacţiilor în Germania ar urma să se facă cu cardul bancar, faţă de 44,7% în 2019, ca rumare a schimbării „brutale a comportamentului germanilor din motive de igienă”, spune studiul citat.


Mai mult, tendinţa de creştere a plăţilor cu cardul ar urma să continue, iar valoarea plăţilor cu cardul va creşte cu 28%, în timp ce plăţile cu numerar ar urma să scadă cu 34%, în perioada 2019-2025.

Tendința este stimulată de încrederea crescândă a consumatorilor în măsurile de siguranță ale emitenților de carduri și a firmelor comerciale.

Consumatorii germani sunt pe cale să devină în marea lor majoritate utilizatori de carduri pânî în 2040, mai spune studiul citat. Germanii par să fi dobândit o „încredere mai mare în protejarea vieţii lor private în momentul utilizării cardurilor bancare”, spune Euromonitor International.

În 2017, aproximativ 74% din tranzacţiile din Germania se efectuau cu numerar, faţă de 68% în Franţa potrivit unui raport al Bundesbank (banca centrală a Germaniei ), citat de AFP și Agerpres.


Pandemia a bulversat aceste obiceiuri, comercianţii şi autorităţile cerând consumatorilor să dea prioritate plăţilor cu cardul, pentru a evita riscul de contaminare. Maxime Hofer, unul din autorii studiului, a explicat că o evoluţie care ar fi trebuit să dureze mai mulţi ani „a fost condensată în câteva luni”.

„Aproximativ 25% din plăţi se fac acum cu cardurile. Înainte de pandemie era 10%”, a declarat pentru AFP un ospătar de la o cafenea din Frankfurt.

Germanii au fost mult tip reticenţi faţă de cardurile bancare, fiind îngrijoraţi de supravegherea şi trasabilitatea asociate cu acest mijloc de plată. Până în 2015, marile lanţuri de supermarketuri Lidl şi Aldi nu permiteau clienţilor să plătească prin intermediul cardului bancar.

De asemenea, decizia anunţată în 2019 de Banca Centrală Europeană privind scoaterea din circulaţie a bancnotei de 500 de euro provocase nemulţumiri în Germania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: