duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 noiembrie, 2017

România este într-un moment de cumpănă, iar în următoarele zile se va decide dacă România rămâne un stat de drept sau va fi aruncată la periferia Uniunii Europene, cu o justiție subordonată politic, precizează Platforma România, într-un Apel la acțiune și implicare.

Comunicatul anunță că membrii Platformei vor participa la mitingurile de protest anunțate pentru duminică și prezintă principalele motive – măsuri anunțate de PSD – ALDE și care ar afecta grav România:

  • Adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 13 din 1 februarie 2017 care ar fi reușit, dacă n-ar fi fost protestele masive de stradă, dezincriminarea unora din faptele care intrau sub incidența  infracțiunilor de Favorizare a făptuitorului, Abuz în Serviciu, Neglijență în serviciu sau Conflict de interese.
  • Adoptarea de către Parlament a Legii nr. 193 din 24 iulie 2017 pentru modificarea Codului Penal care a înlocuit infracțiunea de conflict de interese din Codul Penal prin cea de „folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane” și care restrânge sfera faptelor pedepsite.
  •  Adoptarea de către Parlament a Legii nr. 169 din 14 iulie 2017 privind executarea pedepselor. Dacă proiectul inițial prevedea 3 zile compensatorii la fiecare 30 de zile executate în condiții neconforme standardelor CEDO, adică într-o suprafață mai mică de 3 mp, forma adoptată a transformat mecanismul recursului compensator într-o grațiere mascată aplicabilă tuturor persoanelor private de libertate.
  • Anunțarea de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, a intenției de modificare a legilor justiției, în data de 23 august 2017 . Proiectul de lege afecta echilibrul între puterile statului, submina grav independența justiției și sporea nemăsurat și nejustificat puterea ministrului Justiției, provocând cel mai mare protest din istoria magistraturii române.
  • Propunerile legislative de modificare a legilor justiției inițiate de parlamentari ai coaliției PSD – ALDE care pun Inspecția Judiciară sub controlul unui organism fără fundament constituțional, schimbă cadrul pregătirii magistraților, creează un “tribunal special” pentru magistrați – Direcția pentru Investigarea Infracțiunilor Săvârșite de Judecători și Procurori.
  • Alte modificări preconizate pentru Codul Penal: pragul pentru abuz în serviciuShare on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: