Mai multe cadre didactice care nu și-au primit încă salariile pe luna ianuarie (termenul era 14 februarie), au protestat joi în fața ministerului, după ce și în ianuarie li s-au virat remunerațiile câteva zile după data stabilită.
Au fost primiți de secretarii de stat (întrucât ministrul este plecat din țară), care le-au promis că situația nu se va repeta, deoarece problemele au apărut din cauza upgrade-ului la platforma de salarizare.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) susține însă că adevărata cauză a fost generată de faptul că plățile se fac acum prin Minsiterul Educației, via inspectoratele școlare județene, și nu prin primăriile de care aparțin școlile, așa cum se proceda până anul acesta.
Anul trecut, fostul ministru al Educației Liviu Pop propunea ca plata salariilor din sistem să se facă prin inspectoratele școlare, și nu prin administrațiile locale, pentru a elimina întârzierile apărute din cauza „luptei politice”.
Măsura a fost aprobată, și, la numai două luni de funcționare, oficialii constată că ea a avut efecte contrare – provoacă mari întârzieri la plata salariilor și impune unele costuri suplimentare – angajarea mai multor contabili în inspectorate, pentru a face față noilor atribuții.
Sindicatele au avertizat încă de anul trecut, când s-a discutat proiectul, că se vor produce întârzieri și o serie de alte probleme, întrucât inspectoratele nu au personal calificat suficient pentru a prelua aceste noi sarcini.
La întâlnirea de joi cu secretarii de stat din MEN, profesorii au cerut suplimentarea numărului de posturi din inspectoratele școlare județene, iar oficialii le-au spus că au analizat fiecare caz în parte și că vor face demersurile necesare pentru optimizarea funcționării inspectoratelor pe zona de contabilitate-salarii.
„Am obţinut o suplimentare pentru ISMB de trei posturi pentru că ceea ce făceau şase primării de sector, acum este obligat să facă ISMB cu o resursă umană subdimensionată.
Sper să ajungă cele trei posturi în plus pentru ISMB şi să fie scoase de urgenţă la concurs pentru a fi ocupate de oameni competenţi.
Am mai obţinut din partea ministerului promisiunea că se va trimite o adresă către inspectoratele şcolare, ca data limită la care trebuie procesate statele de plată să fie 10 ale fiecărei luni, adică cu patru zile înainte de data scadentă a plăţii salariilor ca în eventualitatea în care apar probleme punctuale la o unitate de învăţământ, ele să poată fi remediate”, a declarat Sorin Dragne, liderul FSLI Sector 1, București, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, unele cadre didactice din Capitală își vor primi salariile abia luni, 19 februarie, în loc 14 februarie.