sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 octombrie, 2022

Planurile occidentale de plafonare a prețului petrolului rusesc sunt în curs de finalizare, potrivit oficialilor occidentali. „Soluția corectă” nu este încă decisă, în condițiile în care Banca Mondială spune că, pentru a avea succes, orice plan va avea nevoie de participarea economiilor emergente.

Oficialii vest-europeni și americani spun că nu s-a stabilit, deocamdată, nici o plajă de prețuri. Totuși, plafonarea va ține seama de media istorică de  63 – 64 de dolari pe baril (într-o tonă încap circa 7 barili) – un nivel care ar putea fi o limită superioară „firească”, potrivit surselor Reuters.

Prețul real va fi stabilit în săptămânile următoare, până la 5 decembrie, când este programată lansarea embargoului european pe petrolul rusesc și a restricțiilor asociate privind transportul  de petrol pe mare și asigurările necesare acestuia.


Reuters amintește că secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, aprecia că un preț plafonat în apropiere de 60 de dolari ar fi suficient Rusiei ca să continue producția. Un înalt oficial al Administrației Biden a spus că rapoartele despre orice interval de preț sunt greșite, dar a refuzat să detalieze.

În căutarea „soluției corecte”

Guvernele occidentale și mai ales Casa Albă caută de mai multă vreme soluția corectă la ecuația plafonării prețului la importurile de petrol rusesc, astfel încât să nu se creeze o criză de ofertă pe piețe, dar să se și reducă veniturile Rusiei necesare mașinii de război din Ucraina.

Lumea are încă nevoie de petrolul rusesc, în ciuda plafonării prețului, cu „un nivel de încurajare 80 – 90%” de satisfacere a cererii – spunea marți, Fatih Birol, directorul Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), citat de Reuters.

Casa Albă spune că și numai amenințarea plafonării a dat deja roade, penrtu că țările importatoare au cerut Rusiei reduceri de preț mai mari. Unii diplomați occidentali spun că India a profitat de situație.


Administrația SUA caută să atragă mai mule țări importatoare într-o așa zisă coaliție a plafonării.

Bloomberg a relatat că și Coreea de Sud le-a spus în privat națiunilor G7 că intenționează să se conformeze, iar oficialii G7 încercau, de asemenea, să atragă alături de ei Noua Zeelandă și Norvegia.

„Dacă ar fi 60 (dolari pe baril), asta s-ar potrivi realmente cu bugetul meu. Ar fi frumos”, a declarat ministrul de Finanțe indonezian, Sri Mulyani Indrawati. Indonezia este un exportator important de petrol.

Banca Mondială a spus miercuri că plafonarea prețului petrolului rusesc este un „mecanism netestat” și are nevoie de participarea marilor piețe emergente și a țărilor în curs de dezvoltare pentru a fi eficient.

Rusia a declarat că nu va tranzacționa cu țările care participă la limitarea prețurilor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: