cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Planurile Guvernului Ponta II: Noua taxă auto de mediu – din ianuarie, atenuarea diferenţelor de salarizare la bugetari, plata eşalonată a despăgubirilor pentru casele naţionalizate

28 decembrie, 2012

Guvernul plănuieşte să legifereze o nouă taxă de mediu pentru automobile, să scadă raportul dintre cel mai mic ţi cel mai mare salariu din sectorul bugetar şi să reia plata despăgubiurilor pentru casele naţionalizta ede comunişti, însă eşalonat pe mai mulţi ani, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, la postul România TV.

Referitor la taxa de primă înmatriculare, suspendată fostul guvern Boc, Ponta a declarat că Guvernul său va legifera o nouă taxă, sub forma unei taxe de mediu, pentru maşini, începând cu ianuarie 2013.

„Taxa a fost suspendatã până la 31 decembrie, iar pe 3 ianuarie – practic pe 1 şi pe 2 bănuiesc că nu înmatriculează nimeni nicio maşină – pe 3 ianuarie doamna Plumb îmi aduce noua formă a taxei, care nu e o taxă de primă înmatriculare, ci taxă de mediu care se referă în principal la modul în care o maşină, un autoturism, poluează sau nu; o taxă de mediu exact în sensul a ceea ce discutasem cu Comisia Europeană. Partea proastă este însă că anul acesta, 2012, iar s-au dublat înmatriculările de maşini poluante aduse din străinătate, ceea ce nu e totuşi ideea pentru care facem o taxă de mediu”, a afirmat premierul Ponta, la RTV, citat de Mediafax.


Guvernul Boc a suspendat, din ianuarie 2012, aplicare ataxei de primă vânzare a automobilelor, până la începutului anului 2013, pe fondul protestelor masive de stradă, care, în cele din urmă, au condus la demisia Executuvului Emil Boc.

Raport de 1/3 între cel mai mic şi cel mai mare salariu

Guvernul Ponta II are în vedere să modifice grila de salarizare unitară în sectorul bugetar, astfel încât raportul dintre cel mai mare şi cel mai mic salariu să scadă de la 10/1 la 3/1, a susţinut Victor Ponta.

„Facem un pic de echilibru în aşa fel încât între venitul cel mai mic într-o instituţie şi venitul cel mai mare să nu mai fie cum e acum, diferenţă de la 1 la 10, vreau să fie de la 1 la 3 sau la 4 (…) Găsim o soluţie de salarizare corectă”, a spus Ponta la RTV.

El a menţionat că intenţionează să reducă sporurile pentru bugetarii cu funcţii de conducere.


„În acest moment, şi poliţistul pe care eu îl iau duminică noaptea şi îl trimit la accidente, incendii, zăpadă, şi sutele de generali şi colonei care stau, ascut creioane şi se ocupă de bârfe prin minister tot aceleaşi drepturi primesc, doar că unul le primeşte la salariu de 10 milioane (lei vechi-n.r.), iar altul le primeşte la salariu de 100 milioane, ori lucrul ăsta cred că ar trebui să-l schimbăm odată şi o dată. Nu mi se pare corect să te faci că lucrezi la stat şi să ai 150 milioane pentru că stai într-un birou. Când ai salariu 80 milioane poate nu trebuie să îţi mai dau şi bani de hrană şi echipament, îl dau celui care are 10 milioane şi stă în stradă”, a mai spus prim-ministrul.

Despăgubirile pentru proprietarii caselor naţionalizate, mai mari de 15%, dar eşalonate

Şeful Guvernului a mai spus că în cazul proprietarilor de drept ai caselor naţionalizate de comunişti, care nu şi-au primit în natură drepturile, plănuieşte despăgubirea acestora cu un procent mai mare de 15% din valoarea bunurilor confiscate, însă eşalonat într-un „număr important de ani”.

„Ar fi o discriminare clară între cei care au primit 100% până acum şi cei care «domne’, uite astăzi vă dăm doar 15%». Deci, aia nu era o soluţie care se putea susţine. Pe de altă parte – am spus-o tot timpul în campanie, nu o spun doar după campanie – să afirm că putem da anul acest 8 miliarde de euro ar fi fost o mare minciună şi o aberaţie. Nu se poate pune problema decât de eşalonare pe un termen important de ani şi reverificare a multora dintre dosare, pentru că s-au făcut abuzuri şi afaceri”, a mai spus Ponta.

El a susţinut că România a plătit deja 4 miliarde euro pentru imobile naţionalizate.

Premierul a amintit în acest context că autorităţile au transferat către Fondul Proprietatea, administrat privat, câte 20% din acţiuni la mai multe companii de stat de importantă strategică şi a arătat astfel că, în opinia sa, Legea 247/2005, în baza căruia a fost efectuat acest transfer, a fost „cel mai mare rău care puteam să-l facem României”, dar care nu mai poate fi soluţionat decât printr-o soluţie inteligentă de aplicare.

În primăvara acestui an, Guvernul Ungureanu a anunţat că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului despăgubirile care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata urma să fie efectuată eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Varianta a fost avansată în contextul în care Guvernul a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să modifice Legea proprietăţilor naţionalizate, prin stabilirea unui nou sistem de plată a despăgubirilor pentru aceste proprietăţi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: