miercuri

17 aprilie, 2024

23 februarie, 2024

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a făcut public joi seara, pentru prima dată la patru luni şi jumătate de la începerea războiului din Fâşia Gaza, planul său pentru „ziua de după” conflict, în care a prezentat o exclavă palestiniană demilitarizată, cu securitate dependentă de Israel şi fără Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNRWA), relatează Agerpres.

O viziune pentru Gaza

În documentul supus joi seară aprobării cabinetului de război şi publicat vineri de biroul premierului, Netanyahu a reamintit obiectivele pe termen scurt ale campaniei militare în Gaza: distrugerea capacităţilor militare şi a infrastructurii guvernamentale atât ale Hamas, cât şi ale Jihadului Islamic, eliberarea ostaticilor şi împiedicarea ca Fâşia Gaza să devină din nou o ameninţare.

Pe termen mediu, el a anunţat o Fâşie Gaza în care Israelul îşi va menţine libertatea operaţiunilor militare „fără limită de timp”, cu un perimetru de securitate la linia de demarcaţie şi controlul israelian al frontierei dintre Gaza şi Egipt pentru a preveni reapariţia „elementelor teroriste în Fâşia Gaza”.

De asemenea, Israelul afirmă că va menţine controlul de securitate asupra Cisiordaniei şi a Fâşiei Gaza, în timp ce în exclavă „va exista o demilitarizare completă”, dincolo de ceea ce este necesar pentru a menţine legea şi ordinea.

Cu privire la viitoarea administraţie în Fâşia Gaza, documentul afirmă vag că aceasta va fi condusă de „funcţionari locali” cu „experienţă administrativă”, persoane care să nu aibă legături cu „ţări sau entităţi care sprijină terorismul”.

Israelul va expulza UNRWA din Fâșia Gaza

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în Cisiordania, nu este menţionată explicit în acest plan, conform The Times of Israel. Cu toate acestea, implicarea sa în viitoarea administrare a Fâşiei Gaza nu este exclusă, conform ziarului citat.

Planul mai conţine un „program cuprinzător” a ceea ce numeşte deradicalizare a instituţiilor religioase şi educaţionale din enclavă, cu ajutorul altor ţări arabe. În Fâşia Gaza de după război nu va mai exista UNRWA, „ai cărei colaboratori au fost implicaţi în masacrul din 7 octombrie” 2023, se afirmă în text.

„Israelul va depune eforturi pentru a stopa activităţile UNRWA în Fâşia Gaza şi pentru a le înlocui cu agenţii internaţionale de ajutor responsabile”, menţionează documentul.

Acest plan se bazează în mare parte pe principiile pe care Netanyahu le-a exprimat în mod repetat de la începutul războiului în Fâşia Gaza, la 7 octombrie. Dar este pentru prima oară când au fost prezentate în mod oficial cabinetului, remarcă The Times of Israel.

Autoritatea Palestiniană respinge planul lui Netanyahu

Autoritatea Naţională Palestiniană a declarat vineri că nu va accepta o Fâşie Gaza care să nu facă parte dintr-un stat palestinian „cu Ierusalimul drept capitală”, ca răspuns la planul post-război prezentat de Netanyahu.

„Fâşia Gaza va face parte doar din statul palestinian independent cu Ierusalimul drept capitală”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Abbas, într-un comunicat.

„Orice plan contrar este condamnat la eşec”, avertizează responsabilul palestinian, denunţând faptul că planul lui Netanyahu are ca scop „perpetuarea ocupaţiei israeliene” în teritoriile palestiniene şi „împiedicarea înfiinţării unui stat palestinian”, ceea ce, potrivit acestuia, nu va aduce decât noi violenţe şi instabilitate în regiune.

***Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: