Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Planul de relansare prevede o ”înverzire” de 677,3 mil. de euro a investițiilor
de Alexandra Pele , 1.7.2020
Planul de relansare propus miercuri de guvern prevedere realizarea unor investiții de mediu de circa 677,3 milioane de euro. Acestea prevăd stimulente pentru achiziția de autoturisme nepoluante, realizarea de investiții în infrastructura de reîncărcare a mașinilor electrice, precum și investiții în creșterea eficienței energetice a clădirilor.
La acestea se adaugă o serie de alte proiecte ce vizează dezvoltarea locală, cu impact asupra consumului de energie și implicit asupra mediului. Este vorba despre reabilitarea termică a blocurilor și modernizarea infrastructurii de termoficare – cu o valoare de alte circa 1,8 miliarde de euro.
Investiții de mediu vizează continuarea programelor Rabla și Rabla Plus. Cele două beneficiază de o alocare financiară cumulată în anul 2020 de 545 de milioane de lei.
Pentru dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice în România, atât în localități, cât și la nivelul autostrăzilor, drumurilor naționale și europene – alocare financiară cumulată în anul 2020 este de aproximativ 268 de milioane de lei.
Continuarea programelor de dezvoltare a transportului „verde” prin finanțarea autobuzelor electrice/gnc în municipii și localități beneficiază de o alocare financiară cumulată de aproximativ 930 de milioane de lei.
Executivul propune și lansarea programelor de creștere a eficienței energetice în clădiri publice și private în anul 2020, cu o alocare financiară cumulată de aproximativ 813 milioane de lei, precum și implementarea programului de creștere a eficienței energetice în complexurile de producere a energiei. Programul beneficiază de o alocare financiară în anul 2020 de 628 milioane lei.
În plus, pentru acest an s-au alocat 59 de milioane de lei pentru demararea programului de reducere a emisiilor prin împădurirea terenurilor.
În ceea ce privește investițiile în dezvoltarea locală, Guvernul propune reabilitarea termică a 45.000 de clădiri, cu o valoare estimată de 8 miliarde de lei, precum și modernizarea infrastructurii de termoficare în 15 unități administrativ teritoriale, cu o valoare totală de 650 de milioane de lei.