Premierul Ludovic Orban a anunțat luni detalii ale planului de relansare economică care urmează să fie pus în aplicare după 15 mai, data la care se va ridica starea de urgență.
Premierul a anunțat că baza planului de relansare a economiei îl reprezintă investiția ”în toate tipurile de infrastructură”.
”Obiectivul este să depășim 6% din PIB pentru investiții, în următorii 2 ani”, a anunțat Ludovic Orban. Premierul a afirmat că are în vedere mai multe surse de finanțare ale acestui plan, inclusiv împrumuturi de pe piața internă și internațională.
Principalele anunțuri formulate de premier:
- În ceea ce privește măsurile economice la care ne gândim: suntem în proces de evaluare a resurselor pe care le putem accesa în perioada următoare. Sigur, acestea provin din buget, din fonduri europene, din credite care pot fi luate intern sau de pe piața international.
- Vom lărgi instrumentul emiterii de obligațiuni, chiar ne gândim ca anumite emisiuni să fie emise pe obiective specific.
- Putem obține finanțări BERD, ca paranteză, anunț că instituția a luat deja decizia de a susține un program de investiții de 4 mld. euro, Banca Mondială, urmărim cu mare atenție disponibilitățile companiilor de stat care pot face investiții.
- Pilonii dezvoltării se bazează pe investiții, publice și private. Din păcate, am avut modelul economic axat pe stimularea consumului, noi vrem un model bazat pe investiții, pe competitivitate, pe producție internă.
- Sprijinim producția internă, exemplul cu material de protective. România poate fi o țintă atractivă pentru relocare de producție, suntem pregătiți să oferim condiții foarte bune celor care vor dori să se relocheze.
- După IMM Invest, avem în vedere un program similar și pentru companii mari.
- Punem la punct o schema de ajutor de stat care funcționează deja în 5 alte state europene, o schema de garantare a creditului comercial. Este o schema care, cu siguranță, va permite reducerea la maxim a blocajelor care apăreau la plățile între companii.
- Încercăm să mobilizăm din fonduri europene o sumă cât mai mare pentru a susține IMM-urile cu credite pentru investiții în dezvoltarea companiilor. Încercăm să relocăm sume de la alte capitol pentru acest proiect.
- Ne gândim la crearea unui fond de investiții, avem exemplul foarte bun al unui fond polonez. Va fi un instrument de dezvoltare pentru unele domenii cu potențial, mai ales cele în care ne gândim că putem fi competitivi.
- Obiectivul este să creștem masiv investițiile publice în toate tipurile de infrastructură: de transport, energetică, în sănătate, infrastructura școlară, de comunicații, infrastructura de irigații- toate vor face obiectul unui plan de dezvoltare, le vom prezenta în detaliu. Obiectivul e să depășim 6% din PIB pentru investiții, în termen de 2 ani.
- Sținerea angajaților- trecem de la șomajul tehnic la o măsură activă, pentru orice persoană care revine în activitate vom participa cu un procent pentru plata salariilor, între 35-41,5%.
- Vom sprijini companiile să angajeze oameni care azi nu au un loc de muncă. Vom folosi măsuri active pentru stimularea angajării celor de peste 50 de ani sau a tinerilor. Vom încerca să generăm un program de calificare și recalificare pe piața muncii, vom intra în parteneriat cu firme care vor să angajeze, care vor să intre în piață.