29 ianuarie, 2020

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au anunţat, marţi, planul lor de pace pentru Orientul Mijlociu. Acesta prevede suveranitatea Israelului asupra întregului Ierusalim, care va fi recunoscut drept capitala ţării, dar, spun Trump şi Netanyahu, nu va presupune şi mutarea populaţiei palestiniene din zonă.

Donald Trump a publicat pe Twitter, marți, harta trasată de echipa condusă de ginerele său, Jared Kushner, prin care Israelul primește mai multe teritorii la granița cu Iordania, iar palestinienii ar urma să piardă unele din pozițiile deținute în prezent.
Reacția internațională este însă nefavorabilă: UE, ONU și Iordania au cerut să se rămână la granițele trasate în 1964.

Statutul Ierusalimului este una dintre cele mai sensibile probleme ale disputei dintre Israel şi Palestina. Politica Statelor Unite s-a menţinut de ani de zile pe linia evitării declarării Ierusalimului drept capitală a Israelului fără a avea un acord de pace acceptat de ambele părţi, în condiţiile în care palestinienii consideră Ierusalimul capitala Palestinei.

Detaliile planului pe care Benjamin Natanyahu e gata să-l pună în aplicare


Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va cere duminică miniştrilor săi să aprobe anexarea de către Israel a unor părţi din Cisiordania ocupată, au făcut cunoscut AFP mai mulţi responsabili israelieni.

Proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui american, Donald Trump, prevede anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania.

Preşedintele Donald Trump și premierul  Benjamin Netanyahu asigură că planul respectă principiul „două state”, iar Israelul va face o serie de concesii. De exemplu: teritoriul prevăzut pentru noul stat palestinian va rămâne deschis şi nu vor fi dezvoltate colonii israeliene timp de o perioadă de patru ani.


 

Între punctele sensibile ale planului se numără acordarea suveranităţii Israelului asupra Văii Iordaniei. Această zonă strategică din Cisiordania ocupată este „vitală” pentru Israel, a insistat Netanyahu care a anunţat că statul evreu „îşi va pune în aplicare suveranitatea”.

Israel se declară gata să negocieze cu palestinienii ”timp de patru ani” soluţia celor două state, dar va putea să-şi anexeze coloniile din Cisiordania fără întârziere, a declarat marţi ambasadorul Statelor Unite la Ierusalim, David Friedman.

UE cere o soluție negociată și viabilă cu două state

Uniunea Europeană a reafirmat marţi angajamentul său „ferm” în favoarea unei soluţii ”negociate şi viabile cu două state”, la puţin timp după ce preşedintele american, Donald Trump, a prezentat planul de pace pentru Orientul Mijlociu care, potrivit AFP, este foarte favorabil Israelului în detrimentul palestinienilor.

UE „va studia şi evalua propunerile avansate”, a dat asigurări şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o declaraţie făcută în numele celor 28 de ţări membre. Va face însă acest lucru pe baza a aceea ce deja a exprimat, a precizat el, lansând un apel la „relansarea eforturilor de care este urgent nevoie” în vederea soluţiei negociate.

Este vorba, a subliniat declaraţia, de „a ţine cont de aspiraţiile legitime atât ale palestinienilor, cât şi ale israelienilor, respectând toate rezoluţiile ONU pertinente şi acordurile internaţionale”.

„UE reafirmă că este pregătită să acţioneze pentru reluarea negocierilor serioase în vederea rezolvării tuturor problemelor relative la statutul permanent şi ajungerea la o pace justă şi durabilă”, a adăugat comunicatul.

Iordania se opune planului de anexare

Iordania a apreciat marţi că stabilirea unui stat palestinian independent pe frontierele din 1967 rămâne „singura cale pentru o pace globală şi durabilă”, ca reacţie la prezentarea planului de reglementare a conflictului israeliano-palestinian.

Regatul Haşemit caută „o pace veritabilă, justă, pe baza unei soluţii cu două state punând capăt ocupaţiei care a început în 1967, păstrând drepturile poporului palestinian şi garantând securitatea tuturor părţilor”, a adăugat ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, într-un comunicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: