duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2016

comisia-europeanaComisia Europeană a prezentat public planul de acţiune menit să împiedice marile companii să evite plata impozitelor prin optimizarea fiscală excesivă a profiturilor.

CE propune obligarea companiilor multinaţionale de a prezenta public şi defalcat datele financiare cu privire la impozitele plătite în fiecare stat membru, precum şi în aşa-numitele paradisuri fiscale.

În plus, acestea ar urma să fie obligate să dezvăluie, la nivel consolidat şi valoarea taxelor aferente afacerilor realizate în afara Uniunii Europene.


Noile cerinţe de raportare ar urma să fie aplicate tuturor companiilor prezente pe piaţa europeană şi care au o cifră de afaceri de minimum 750 de milioane de euro pe an. Circa 6.000 de multinaţionale ar urma să raporteze aceste date financiare, potrivit estimărilor Comisiei.

Companiile ar urma să raporteze, pentru fiecare stat membru UE şi pentru jurisdicţiile fiscale care nu respectă standardele de bună guvernanţă următoarele date financiare:

  • natura activităţilor desfăşurate;
  • numărul de angajaţi;
  • valoarea totală a afacerilor (cele realizate între entităţi diferite din cadrul grupului, precum şi cele realizate cu terţi);
  • profitul înainte de taxe;
  • valoarea impozitului datorat pe profiturile realizate efectiv în acel stat;
  • valoarea impozitului pe profit plătit efectiv;
  • câştigurile acumulate (spre exemplu, din profituri ce nu au fost distribuite acţionarilor sau reinvestite); acestea nu reprezintă o problemă în sine, însă „niveluri ridicate ale câştigurilor acumulate în jurisdicţii fiscale care nu respectă standardele de bună guvernanţă pot fi privite drept un indicator al potenţialelor încercări de evitare a plăţii taxelor”, notează Comisia.

Aceste informaţii ar trebui să fie făcute publice, într-un raport accesibil timp de cel puţin 5 ani şi disponibil pe site-ul oficial al companiei.

Comisia Europeană estimează că veniturile neîncasate ca urmare a optimizării fiscale făcute de multinaţionale prin transferul profiturilor se încadrează între 50 şi 70 de miliarde de euro la nivel european. Suma este considerabil mai mare dacă sunt incluse şi anumite deficienţe ale sistemelor fiscale, cum ar fi regimurile fiscale speciale sau ineficienţa colectării, situaţie în care valoarea veniturilor neîncasate s-ar ridica la 160-190 de miliarde de euro. Estimările au fost făcute pornind de la premisa că eficienţa colectării este de 75%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Există numeroase cercetări empirice care sugenerează că entităţile multinaţionale au capacitatea de a reloca profiturile, cu uşurinţă, pentru a răspunde diferenţelor de impozitare prin utilizarea unor mecanisme precum preţurile de transfer, transferurile şi tranzacţii intra-grup, taxe de licenţiere ş.a. şi există dovezi că această practică este tot mai larg răspândită”, se arată într-un studiu comandat de CE.

Companiile care fac afaceri în mai multe state plătesc, în medie, cu 30% mai puţine taxe decât cele care îşi desfăşoară activitatea pe un singur teritoriu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: