Forța economiilor europene după PIB în euro – România, pe locul 13. Cum a afectat pandemia statele UE

Economia României figurează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2020 privitor la PIB… Mai mult›
07.04.2021
Revoluția fiscală propusă de SUA privind impozitul minim global pe profiturile corporațiilor găsește susținere la FMI

Propunerea SUA pentru introducerea la nivel global a unui impozit minim pe profitul companiilor a găsit susținere la Fondul Monetar Internațional (FMI). Măsura este menită… Mai mult›
07.04.2021
Cum a modificat criza bugetul familial: studiu de caz – T4 din 2020

Veniturile totale unei gospodării în T4 2020 au ajuns la 4.999 lei (+7,7% față de aceeași perioadă din anul precedent), potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult›
06.04.2021
3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Plan de disponibilizări la Romaero. Salariile compensatorii costă bugetul 5,65 milioane lei
de Vladimir Ionescu 16.10.2016
Compania Romaero, specializată în fabricarea şi întreţinerea avioanelor, va concedia până la 150 de angajaţi, pentru a reduce cheltuielile, în vederea redresării financiare.
Surse din cadrul Ministerul Economiei au declarat pentru News.ro că este luată în calcul inclusiv o “reformă” la nivelul conducerii executive.
Planul de restructurare a Romaero apare în perioada în care Curtea de Conturi a anunțat intenția de a controla compania aflată într-o situaţie financiară gravă, urmând să verifice toată activitatea societăţii în perioada 2012-2015, în special contractele de achiziţii şi actele adiţionale.
Romaero are în prezent 842 de salariaţi. Concedierile erau iniţial programate să înceapă în luna iulie, însă au întârziat pentru că Hotărârea de Guvern, obligatorie în acest caz, încă nu a fost aprobată.
”În prezent, conducerea companiei lucrează la lista nominală cu angajaţii vizaţi. Actul normativ respectiv, care permite demararea concedierilor colective, ar putea intra în guvern săptămâna aceasta”, au declarat pentru News.ro surse din cadrul Ministerul Economiei.
Potrivit planului publicat pe site-ul companiei, disponibilizările colective vor fi efectuate cu plata unor compensaţii cu bani de la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru o perioadă de maximum doi ani, care ar putea costa statul 5,65 milioane lei.
Conform planului propus de companie, 85% dintre cei disponibilizați ar trebui să fie salariaţi din categoriile de personal TESA, conducere şi muncitori indirect productivi, în timp ce listele de concedieri vor cuprinde puţini muncitori direct productivi.
Persoanele concediate vor beneficia de indemnizaţie de şomaj şi de un venit lunar de completare, care se acordă în funcţie de vechimea în muncă.
Astfel, persoanele care au o vechime în muncă între trei şi până la zece ani vor primi venit de completare timp de 12 luni, în timp ce angajaţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani vor primi acest venit timp de 24 de luni.
În urma disponibilizărilor, compania estimează o reducere a cheltuielilor cu personalul cu circa 18%.
Romaero justifică disponibilizările prin nevoia de a scădea gradul de încărcare, un efect al lipsei investiţiilor în tehnologie pe parcursul ultimilor 25 de ani.
Potrivit documentelor companiei, este necesară luarea unor “măsuri urgente de redresare economico-financiară” şi ”corelarea numărului de salariaţi cu gradul de încărcare”.
Romaero a avut anul trecut pierderi de 34 milioane lei, la o cifră de afaceri de 53,8 milioane lei. Datoriile companiei au ajuns la sfârşitul anului trecut la circa 300 milioane lei, cu 45 milioane lei peste nivelul din 2014.
Pierderile continuă şi în acest an.
”Pentru 2016 compania estimase că va obţine profit, dar estimările sale au fost invalidate de execuţia bugetară defectuoasă constatată prin bilanţul anului 2015 depus în vara acestui an”, afirmă o sursă avizată.
Potrivit acesteia, compania încearcă să limiteze pierderile în acest an la circa 30 milioane lei şi să înregistreze rezultate pozitive abia în 2017-2018.