Toate fondurile de pensii obligatorii administrate privat au anunțat creșteri prin care recuperează aproape integral scăderile provocate de criza Covid19. Aceasta a declanșat după mijlocul primului trimestru al anului scăderi semnificative ale cotațiilor la unele acțiuni deținute de fonduri.
Practic, de la mijlocul acestui an se va relua avansul foarte bun înregistrat la finele anului trecut și continuat până în jurul datei de 20 februarie, când s-a dat semnalul scăderilor generalizate.
Reamintim celor circa șapte milioane și jumătate de români care beneficiază de acumularea banilor în conturi proprii în pilonul II de pensii că valoarea deținută la zi se obține prin înmulțirea numărului de unități de cont deținute cu valoarea activului unitar net (VUAN), indicatorul care trebuie urmărit pentru a vedea progresul pe termen mediu și lung al sumelor puse deoparte pentru ieșirea din activitate.
Notă explicativă: Valoarea de plecare este 10,00000, ceea ce arată o creștere a valorii unitare a activelor gestionate de la începutul acestui sistem (în 2008) și până în prezent situată între circa 120% și 160%
Din păcate, un minim local de cotații pentru VUAN fusese atins în jurul datei de 1 aprilie a.c., cam atunci când trebuiau transmise informările anuale privind evoluția sumelor depuse. Context în care, mai multe persoane care primeau informări lunare au sesizat o scădere conjuncturală (dar destul de vizibilă) a valorii portofoliului individual deținut prin efectul legii, față de finele anului precedent.
La revenirea VUAN spre cotele unde ajunsese înainte de declanșarea epidemiei mondiale ( care, a afectat, astfel, pensiile pe care le vor încasa mai devreme sau mai târziu 7,5 milioane de salariați), se adaugă refacerea activelor totale nete, factor important pentru a putea derula operațiuni de anvergură mai mare.
Inclusiv de susținere a economiei naționale pe calea achiziției de tituri de stat, aflate în proporție majoritară în portofoliul fondurilor de pensii administrate privat.
Refacerea activelor nete a contribuit, în pofida creșterii constante cu noi participanți la sistemul de pensii obligatorii administrate private, la majorarea sumei medii deținute în vederea pensionării față de finele anului trecut, după ce la finele primului trimestru aceasta scăzuse, la limită, sub pragul de opt mii de lei de persoană.