miercuri

17 aprilie, 2024

30 noiembrie, 2010

1. Pieţele europene au căzut după decizia de împrumutare a Irlandei. Valoarea monedei euro a scăzut, luni, în faţa dolarului american, iar pieţele europene importante au căzut brusc. Acestea s-au întâmplat la o zi după ce miniştri de finanţe ai UE au decis să acorde sprijin economic Irlandei, în valoare de 85 de miliarde de euro. Euro a scăzut cu 1,4% în faţa dolarului, ajungând la 1, 309 dolari, cea mai scăzută valoare din ultimele două luni. Obligaţiuni din Irlanda, Spania şi Portugalia au rămas la valori mari, ceea ce indică faptul că piaţa nu este convinsă că problema datoriilor europene a fost rezolvată. Toate indexurile europene au închis la o valoare cu 2% mai mică. Comisia Europeană a anunţat, luni,că Irlanda, care va avea cel mai mare deficit bugetar din UE, în acest an, de 32%, din cauza costurilor de sprijinire a sectorului bancar, îşi va reduce deficitul cu 10,3% anul viitor şi cu încă 9,1% în 2012. (BBC News)

2. China susţine unificarea celor două Corei, potrivit dezvăluirilor făcute de WikiLeaks şi publicate de BBC News. Importanţi oficiali chinezi i-au spus unui ministru sud-coreean că peninsula coreeană ar trebui reunificată sub controlul autorităţilor de la Seul. Potrivit telegramelor secrete publicate de WikiLeaks, viceministrul de externe He Yafei ar fi spus că Phenianul se comportă ca un “copil răsfăţat”. Unul dintre documente relevă o discuţie în timpul unui dejun oficial, în februarie 2010,întrefostul viceministru de externe Chun Yung-Woo şi ambasadorul American la Seul, Kathleen Stephens. MInistrul ar fi dezvăluit că o nouă generaţie de lideri chinezi nu priveşte Coreea de Nord ca pe un aliat credibil şi util şi nu ar risca să provoace un nou conflict pe teritoriul peninsulei. (BBC News)

3. Ţările europene reacţionează cu nervozitate la anunţul făcut de WikiLeaks despre secretele diplomaţiei americane. Mesajele care o descriau pe cancelarul german Angela Merkel ca o persoană ce nu-şi asumă riscuri, iar pe premierul rus Vladimir Putin ca pe un “câine-lider”. Franţa, al cărei preşedinte Nicolas Sarkozy era comparat cu “un împărat fără haine” consideră că websiteul este o ameninţare la adresa democraţiei. Franţa ştia că aceste telegrame urma să fie făcute publice înainte de a se întâmpla acest lucru, după cu declară un purtător de cuvânt al guvenrului, care a precizat că autorităţile franceze sprijină SUA în apărarea secretelor diplomatice. La Moscova, secretarul pentru relaţia cu presa, Dimitri Peskov, a reacţionat cu precauţie şi a refuzat să comenteze publicarea lor. “Trebuie să vedem ce fel de diplomaţi, de ce rang, fac astfel de descrieri şi în ce fel de documente. Şi trebuie să vedem dacă într-adevăr au vreo legătură cu Putin “, a spus el. Şi oficiali ai guvernului italian au respins dezvăluirile în care primul ministru Berlusconi era descris ca “ineficient şi arogant”. (BBC News)
4. Irlanda s-ar putea confrunta cu proteste masive din cauza bugetului ce va fi adoptat săptămâna viitoare. Potrivit presei britanice, condiţiile în care Irlanda a primit banii din partea UE pentru sprijinirea sectorului bancar distrus, sunt extreme de dure şi îi nemulţumesc pe membrii partidului de opoziţie. Fine Gael,principalul partid de opoziţie,a anunţat că urmează să decidă dacă va susţine sau nu adoptarea bugetului crucial, având în vedere condiţiile foarte dificile ce au fost impuse de FMI şi Banca Central Europeană. Michael Noonan, purtătorul de cuvînt al partidului, a vorbit despre insistenţa UE ca Irlanda să plătească 17 miliarde din foindul naţional de pensii pentru întrajutoirarea sistemului bancar, ceea ce va reduce deficitul bugetar. (Guardian.co.uk)


5. Obama contra WikiLeaks. Preşedintele american Barack Obama ia în considerare declanşarea unei acţiuni legale contra WikiLeaks, după publicarea unor telegrame diplomatice clasificate. Purtătorul de cuvânt al casei Albe, Robert Gibbs, a spus că administraţia Obama ia în considerare câţiva paşi c ear putea fi urmaţi în acest caz, o anchetă criminalistică fiind în defăşurare pentru a se descoperi cum au ajuns documentele să fie făcute publice. El a mai spus că preşedintele Obama a fost informat săptămna trecută despre cât de importante sunt scurgerile de informaţii. Desigur că preşedintele a fost extrem de supărat când a auzit că aceste informaţii vor fi căute publice, a precizat Gibbs.  “Investigăm la această oră toate detaliile problemei, dar nu suntem încă în măsură să anunţăm vreun rezultat al anchetelor”, a precizat şi Eric Holder, procurorul-şef al Statelor Unite. (Telegraph)

6. Olanda, Belgia, Germania şi Turcia au arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit WikiLeaks. Cele patru ţări,împruenă cu Italia, au fost suspectate de multă vreme, de faptul că adăpostesc o colecţie americană de armament nuclear, dar nici statele respective, nici NATO n-au confimat sau negat official prezenţa acestor arme. Într-o sciroare confidenţială a ambasadorului American în Germania Philip Murphy, se virbeşte despre posibilitatea retragerii armelor din Germania şi poate şi din Olanda sua Belgia. Scrisoare confirmă prezenţa armelor nucleare şi în Turcia, iar Italia se crede că este şi ea un partener tăcut al SUA în privinţa deţinerii armelor de distrugere în masă. Întrebat dacă ţara sa va face publică acum această chestiune, ministurl olandez de extebre a continuat să repete povestea de până acum, spunând că nu va face niciun comentariu pe acest subiect. (EUObserver)

7. Elveţia a votat pentru extrădarea străinilor care au suferit o condamnare în Europa. Comentatorii spun că decizia ar încălca drepturile omului şi prevederile tratatului cu UE.  Analiştii au condamnat acest vot, prin care străinii acuzaţi de anumite crimă vor fi daţi afară din ţară. Iniţiativa privind expulzarea străinilor a fost susţinută de 52,9% dintre electori, într-un referendum organizat la cererea partidului de dreapta Partidul Poporului Elveţian (SVP), iar 47,1% au votat împotrivă. SVP a devenit cea mai mare formaţiune politică din Elveţia, pentru că vorbeşte împotriva imigranţilor, fiind şi iniţiatoarea proiectului de lege privind inetrzicerea contruirii de noi moschei în ţară, oa lată decizie cirticată în plan internaţional. SVP spune că străinii sunt vinovaţi de 60% dintre crimele ce au avut loc anul acesta în Elveţia. (Der Spiegel)

8. Uciderea lui Fereidoun Abbasi: Teheranul acuză Occidentul şi Israelul că au complotat pentru distrugerea programului nuclear iranian. Iranul face aceste acuzaţii după ce un cercetător în domeniul energiei nucleare a fost ucis şi un altul rănit, în timpul unor atacuri coordonate.  Atacatorii au sosit la faţa locului pe motociclete şi au aruncat bombe pe geamul maşinilor celor doi oameni de ştiinţă, în timp ce aceştia plecua de acasă, în Teheran, îndreptându-se către serviciu. Câteva secunde mai târziu bombele au fost detonate. Unul dintre dispozitive l-a ucis pe Majid Shahriar, angajat al facultăţii de inginerie la Universitatea din Teheran. Soţia sa se afla în maşină, împreună cu el, şi a fost rănită. Cea dw-a doua bombă a l-a rănit pe Fereidoun Abbasi, 52 de ani, un fizician nuclear şi professor la aceeaşi univeristate, rănind-o şi pe soţia acestuia. Cei doi specialişti erau figure importante în domeniul cercetării nucleare. Abbasi, un fost membru al gărzii revoluţiobnare, a fost amintit într-o rezoluşie a Consiliului de Securitate al ONU, ca lucrând în activităţi nucleare interzise. (Guardian.co.uk)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: