duminică

26 mai, 2024

24 mai, 2017

Comisarul european pentru afaceri economice, francezul Pierre Moscovici, a avertizat marți asupra riscului apariției unor revolte în zona euro din cauza dinamicii divergente a statelor membre din nord și sud.

Soluția este, în opinia comisarului, înființarea unui Minister de Finanțe și a unui Parlament pentru zona euro.

„Problema cu zona euro astăzi este că ea nu creează suficientă convergență între statele ei membre, iar dacă se va continua în acest fel, veți vedea o revoltă (…)


O revoltă a celor din nordul Europei, care consideră că ei plătesc pentru alții, în timp ce alții nu fac același efort (…) dar și o revoltă în sudul Europei, unde oamenii au impresia că toat[ creșterea economică este pentru cealaltă parte a Europei, în timp ce pentru ei se aplică austeritatea și nu există solidaritate”, a explicat comisarul european, la colocviul European Business Summit, desfășurat la Bruxelles.

Moscovici a dat și exemple de situații ce pot provoca astfel de divergențe, cum este cazul datoriei publice a Italiei, dublă față de cea a Germaniei.

Prin urmare, pentru a depăși aceste disensiuni, Comisia Europeană intenționează să prezinte pe 31 mai propuneri pentru aprofundarea Uniunii Economice și Monetare (UEM).

„Status quo-ul nu mai este o opțiune, întrucât moștenirea crizei (economice izbucnite în anul 2007) a produs o dinamică divergentă în zona euro”, a atras atenția comisarul european, citat de AFP.

Este exclusă o Uniune de transfer


El a respins categoric, însă, ideea unei „Uniuni de transfer” (un sistem de transferuri permanente între statele membre cele mai bogate către cele mai sărace), precum și abordarea unei atitudini de genul „fiecare pentru el”.

Soluția, a explicat Moscovici, este o „mai bună coordonare a politicilor macro-economice între statele membre”.

În opinia sa, este nevoie de o guvernanță mai puternică, sub forma unui Minister de Finanțe al zonei euro, și de un parlament al celor 19 state care folosesc moneda euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: