joi

19 mai, 2022

PIB-ul României l-a depășit în 2018 pe cel al Portugaliei: care are o populație de 2 mai mică și un PIB/locuitor de 2 ori mai mare

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 martie, 2019

Economia României a depășit, la prețuri curente în euro, economia Portugaliei în 2018, o țară cu o populație și o suprafață de două ori mai mici decât ale României.

În urmare creșterii economice de 4,1% consemnată de România anul trecut, PIB-ul a urcat la 202 miliarde de euro, în vreme ce PIB-ul Portugaliei a înregistrat un avans de 2,1%, ajungând la 201,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Pe de altă parte, PIB-ul pe cap de locuitor din Portugalia, indicator folosit pentru a măsura productivitatea unei economii, continuă să fie mult peste cel din România.


Astfel, în 2017, acesta era de 22.742 de euro, față de 18.355 de euro în România (la paritatea puterii de cumpărare), potrivit celor mai recente date ale Eurostat.

Dacă luăm în considerare creșterea economică a celor două state, în 2018, acest indicator ar fi de circa 23.219 euro în cazul Portugaliei, nivel în continuare superior celui din România, de circa 19.107 euro. Calculul nu este unul exact, metodologia folosită de Eurostat pentru determinarea acestui indicator fiind mai complexă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În 2017, după avansul de 7% al economiei locale, PIB-ul României l-a depășit pe cel al Greciei (187,5 miliarde de euro în România față de 180,2 miliarde de euro în Grecia).

Totuși, economia românească s-a dovedit a fi mai puțin productivă decât cea elenă. PIB-ul pe cap de locuitor de la nivel local a fost de 18.355 în 2017, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor al Greciei s-a ridicat la 20.420 de euro.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: