Statistica oficială a confirmat joi estimarea semnal pentru Produsul Intern Brut pe trimestrul al treilea 2012, transmisă în urmă cu două săptămâni, respectiv scăderea cu 0,5% în date ajustate sezonier comparativ cu trimestrul anterior. Valoarea stabilită cu caracter provizoriu a fost de 153.008,3 milioane lei în preţuri curente, valoare mai mică cu 0,6% faţă de trimestrul III 2011.
În structură, cea mai mare creștere a volumului de activitate a avut loc în ramura „Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport” (+13,8%), urmată de tranzacţii imobiliare (+10,4%) şi de activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+8,1%).
Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (+4,1%) şi în comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+2,8%).
Urmare a condițiilor meteo neprielnice, cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost înregistrată în agricultură, silvicultură şi pescuit (-29,8%). Dar efectul cel mai important l-a avut diminuarea activității din industrie cu 0,3%, în timp ce construcțiile au contribuit și ele la reculul economic ( -0,7%). Intermedierile financiare şi asigurările s-au păstrat pe o poziție relativ stabilă (-0,1%).
Pe partea de administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială, unde măsurarea PIB se face indirect prin cuantificarea salariilor plătite celor care activează în aceste sectoare, a avut loc o scădere cu 1,3%.
De remarcat că diminuarea PIB real s-a produs în condițiile în care volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 9%, care a fost inclusă cu o pondere ceva mai mare de o zecime în structura PIB calculat.
Pe partea de utilizare a Produsului Intern Brut în trimestrul III 2012, vestea bună este că cererea internă s-a menținut aproape la fel (+0,1%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011) prin modificarea favorabilă a structurii. Formarea brută de capital fix a crescut cu aproape zece procente (trend în scădere totuși, deoarece am marcat 12,1% la nouă luni), în timp ce consumul final total s-a redus cu 1,6%.
Vestea neplăcută, dar utilă în restrîngerea dezechilibrelor, a fost diminuarea volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (-1,4%) şi a cheltuielilor pentru consumul final al administraţiilor publice (-2,4%). Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (-4,2%) comparativ cu cel al importurilor (-1,9%).
Încă pe plus la nouă luni
Produsul Intern Brut estimat pe primele nouă luni a fost de 416.268,3 milioane lei în preţuri curente. Asta înseamnă o creştere în termeni reali cu 0,2% faţă de aceeași perioadă din 2011, nivelm deja anunțat anterior și menținut după ultimele calcule.
Pentru a mai spera la cele 0,7% anunțate recent de Comisia Nașională de Prognoză pe total 2012, avem nevoie de un rezultat mai bun de +2% pe trimestrul al patrulea. Greu de crezut având în vedere reducerea timpului de lucru prin apariția unei sărbători legale și a două zile libere drept punte între zilele de odihnă și cele de sărbători legale în luna decembrie.
Influențele cu semn pozitiv pentru rezultatele după primele nouă luni din 2012 au venit din partea creșterii volumului de activitate din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii support (+8,9%), tranzacţii imobiliare (+4,7%), informaţii şi comunicaţii (+2,7%), activităţi cuturale li recreative, reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+2,4%), comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+1,0%) şi construcţii (+0,8%).
Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate pe ansamblul primelor trei trimestre s-au înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit (-20,4%) şi administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-2,6%).
Consumul final total s-a diminuat cu 0,1% în perioada 1.I-30.IX 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama scăderii, cu 2,0%, a cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice, în timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei a crescut cu 0,3%.