vineri

9 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 august, 2018

Scena în care o femeie în cărucior cu rotile este împinsă de un jandarm, iar ea se va arunca deasupra partenerului său pentru a-l apăra de brutalitatea altui jandarm. Captură Digi24

Platforma România100, împreună cu alte 33 organizații civice, a depus luni dimineață la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, un denunț prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu împotriva prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a ministrului de interne, Carmen Dan, anunță Digi 24.

Cîteva ore mai târziu, și președintele PNL Ludovic Orban a anunțat inițierea unui demers similar.

Cele 34 organizaţii neguvernamentale şi-au exprimat  revolta faţă de violenţele manifestate în Piaţa Victoriei, într-o scrisoare publică adresată autorităților.


„În anul Centenarului Marii Uniri, 2018, noi, femeile active civic, ne exprimăm revolta profundă faţă de cruntele violenţe îndreptate împotriva cetăţenilor români, fizice sau verbale. Chemăm instituţiile publice la dialog şi la înţelepciune”, spune documentul citat de Agerpres.

„Incompetenţa şi hoţia au stârnit revolta reală a românilor. Facem un apel către toate partidele politice să înţeleagă această realitate, să nu încerce să joace la ruleta politică revolta românilor. Astăzi, revolta românilor este mai mare decât forţa oricărui partid politic”, spun cele 16 lidere ale ONG-uri semnatare ale scrisorii.

Dintre ideile conținute de document se remarcă:

  • Asumarea vinei „de a nu fi făcut destul pentru a preîntâmpina astfel de evenimente violente nu înseamnă doar recunoaştere, ci şi acţiune”.
  • „Ne educăm copiii şi tinerii să dialogheze, nu să se bată. Chemăm instituţiile publice să reacţioneze doar împotriva celor care comit acte de violenţă, nu împotriva cetăţenilor paşnici.
  • Nimic nu justifică tratamentul violent al jandarmilor împotriva oamenilor simpli, paşnici, cu mâinile ridicate. La fel cum nimic nu justifică loviturile violente asupra jandarmilor din partea celor care nu aveau nicio legătură cu nemulţumirile reale ale protestatarilor.
  • Chemăm instituţiile publice să renunţe la strategiile violente de intimidare a protestatarilor. Cei cu minte şi cu suflet au argumente.
  • Cei cu drag pentru acest pământ, pentru fraţii noştri români, pentru limba şi pentru credinţa românească nu recurg la intimidare şi nici la reprimarea cetăţeniei active manifestate public
  • Prima noastră vină ţine de insuficienta educaţie civică care ne transformă cetăţenii în victime ale violenţei.
  • Mecanismele democratice care să permită cetăţenilor să-şi facă vocea auzită, dar şi să influenţeze în mod real deciziile şi politicile publice, mai buna funcţionare a autorităţilor publice ar trebui să devină o prioritate naţională.
  • Punem la dispoziţie ideile şi resursele noastre pentru a genera aceste rezultate bune, pentru stimularea cetăţeniei active atât de necesare şi pentru ca violenţa să nu mai fie efectul funcţionării deficitare a statului şi democraţiei”,spune scrisoarea ONG-urilor.

Printre cei care au semnat acest document se numără Andreea Paul – preşedinta INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, Carmen Gherca – preşedinta Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România – filiala Iaşi, Daniela Tontsch – preşedinta Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, Mirabela Miron – preşedinta asociaţiei „O şansă pentru fiecare” şi „RestartHome”, Rozalina Lăpădatu- Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Elena Nastasa – preşedinte ABT – Asociaţia Bucureştiul Tinerilor, Mihaela Olaru – preşedinta Asociaţiei Viaţa fără Violenţă.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: