duminică

21 iulie, 2024

28 octombrie, 2021

Datele Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) atestă faptul că industria jocurilor video a crescut cu 19,1% în pandemie, ajungând la 218 milioane de dolari cifră de afaceri.

Anul trecut, studiourile au creat un număr mai mare de jocuri decât toate cele lansate în 2018 și 2019 la un loc.

22 de titluri au fost dezvoltate în România în 2020, printre care și cunoscutele Watch Dogs: Legion și FIFA21.


„În ciuda pandemiei, 2020 și 2021 reprezintă anii care au fost cei mai fructuoși în ceea ce privește numărul mare de companii internaționale care au deschis birouri la noi în țară, o dovadă a creșterii continue și a maturității industriei.

Misiunea noastră rămâne neschimbată: să creăm în România un ecosistem de succes al jocurilor video”, a precizat Cătălin Butnariu, președintele  RGDA.

De asemenea, studiourile independente au creat câteva titluri care au fost recunoscute internațional: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games).

În 2020 și în prima parte a anului 2021, industria locală de gaming nu a resimțit efectele crizei sanitare, conform studiului. Spre exemplu, studioul GreenHorse Games a fost achiziționat de Miniclip, Whyttest a fost cumpărat de grupul Testronic, iar AMC România de către Keywords Studios.


În plus, mai multe studiouri internaționale și-au deschis birouri în România: Funcom, Kolibri Games, Wolcen sau Ten Square Games.

Numărul studiourilor dezvoltatoare de jocuri video locale a crescut, de la 100 în 2019 la 120 în 2020. Astfel, în România, studiourile sunt distribuite astfel:

  • 52% dintre studiourile românești sunt în București;
  • 15% în Cluj – Napoca;
  • 5% în Iași;
  • 5% în Timișoara;
  • 3% în Brașov.

20% din aceste studiouri își desfășoară activitatea în orașele mici ale țării precum Botoșani, Târgu Mureș, Alexandria, Brăila, Arad sau Turda.

68% dintre studiourile românești sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate), în timp ce 7,5% se identifică ca furnizori de servicii și dezvoltatori part-time, 13,2% sunt furnizori de servicii, 7% sunt publisheri și doar 3 companii creează tool-uri pentru infrastructura de jocuri.

Conform studiului RGDA, în studiourile românești lucrează peste 6.000 de specialiști, iar cele mai importante companii dezvoltatoare de jocuri video în 2020, după cifra de afaceri, sunt: Ubisoft România, Electronic Arts România și Gameloft România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: