sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 octombrie, 2021

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat o uşoară creştere în septembrie, până la 8,3% din totalul consumului, cu 0,6 puncte procentuale mai mult faţă de nivelul din iulie, potrivit datelor Novel Research.

„Sperăm ca această urcare ușoară din septembrie să nu se transforme într-o majorare semnificativă în lunile de iarnă, când de obicei contrabanda crește. În această perioadă derulăm în parteneriat cu autoritățile o nouă campanie publică anti-contrabandă, cu un mesaj puternic ancorat în actualitate, și anume „Contrabanda e boală grea!”. Ne dorim astfel ca publicul să înțeleagă că piața neagră înseamnă creșterea criminalității și pierderi de bani la buget. De asemenea, vom continua să susținem cele 44 de echipe canine mobile active în toate punctele vamale din România, specializate în depistarea drogurilor, a numerarului și a produselor din tutun”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Cea mai mare creștere a comerțului ilegal cu țigarete s-a înregistrat în nord-est (5,5 p.p. față de iulie 2021, până la 25,7%), regiunea continuând să fie cea mai afectată de contrabandă. O creștere de 2,1 p.p. până la 5,3% s-a înregistrat și în București. În regiunea sud, comerțul ilegal a scăzut în septembrie cu 3,1 p.p. până la sub 2%.


„Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, <<cheap whites>> continuă să dețină cea mai mare pondere, de peste 60%, deși se află în scădere cu 5,8 p.p.. Ponderea produselor provenite din Moldova scade semnificativ cu 7,3 p.p. până la 5%, iar Ucraina și Serbia se situează la 0%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru menținerea pe termen lung a unui nivel de sub 10% al traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Încadrarea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a țării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

„În 2020, BAT a devenit cel mai mare contribuabil din România, după ce a plătit circa 9,6 miliarde lei către bugetul de stat. Deoarece nivelul contrabandei a rămas unul scăzut, în 2021 contribuția noastră în economie a continuat să crească: în primele 9 luni am plătit cu aproape 1 miliard de lei mai mult decât în aceeași perioadă a lui 2020. Ne dorim ca acest ritm să se mențină și de aceea este important ca autoritățile să continue acțiunile concrete pentru siguranța frontierelor României, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al BAT pentru Europa Centrală și de Sud.

„Combaterea traficului ilegal cu produse din tutun este o componentă cheie a programelor PMI de sustenabilitate la nivel global. Compania aplică, în toate țările în care este prezentă, o serie de proceduri în scopul combaterii comerțului ilicit, printre care monitorizarea volumelor pe lanțul de distribuție, campanii de informare, implementarea unor sisteme de trasabilitate. Acestea din urmă funcționează în 133 de țări și au presupus o investiție de 100 milioane de euro”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.


„Menținerea pieței negre la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani este și un rezultat al eforturilor permanente ale autorităților de aplicare a legii. Trebuie însă să fim conștienți că rețelele de crimă organizată încearcă să se replieze și să identifice noi modalități de operare, mai ales în condițiile în care România are 2.000 de km de graniță cu țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Ca urmare, este necesar ca autoritățile să continue în mod coordonat acțiunile de combatere a contrabandei, iar poltica fiscală și cadrul de reglementare să nu aducă surprize care să disturbe piața legală și să ofere oportunități contrabandiștilor”, a declarat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

„Menținerea pieței negre la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani este și un rezultat al eforturilor permanente ale autorităților de aplicare a legii. Trebuie însă să fim conștienți că rețelele de crimă organizată încearcă să se replieze și să identifice noi modalități de operare, mai ales în condițiile în care România are 2.000 de km de graniță cu țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene”, a declarat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

În primele nouă luni, polițiștii de frontieră au reţinut în vederea confiscării, aproximativ 2,5 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 30 milioane lei, precum şi importante cantităţi de tutun

„Vom continua să ne aflăm în prima linie în eforturile de combatere a contrabandei, acționând coordonat cu autoritățile cu competențe pe plan intern, precum și pe plan extern”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor principal de poliţie Liviu Bute.

„De curând, funcționează în cadrul Vămii Române un nou centru de formare a echipelor canine, cu finanțare de la buget, de la OLAF, precum și cu sprijinul JTI și BAT. Ne dorim ca acest centru să fie acreditat de Organizația Mondială a Vămilor, astfel încât să avem și o recunoaștere internațională și să fim prinși în programele de formare pe care Organizația le desfășoară”, a declarat directorul general al Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Simion Mutescu.

În 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 1,6% din PIB. În 2020, sectorul tutunului a devenit cel mai solid contribuabil pentru statul român. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: