joi

22 august, 2024

20 august, 2024

În prima jumătate a anului 2024, lucrările de construcții rezidențiale au scăzut cu 21,8% (serie ajustată sezonier), iar pe total au scăzut cu 2,2%, susținute de lucrările de construcții inginerești care au urcat cu 9,4%.

Volumul lucrărilor de construcții efectuate în S1/2024, cumparativ cu aceeași perioadă din 2023 au scăzut pe total, ca serie brută cu 2,5%, scădere înregistrată la toate capitolele, cu excepția construcțiilor inginerești care au avansat cu 7,6%.

Cea mai mare scădere, pe serie brută, s-a înregistrat tot la clădirile rezidențiale (-22,2%). Piața imobiliară s-a contractat din cauza scumpirilor materiilor prime și implicit a locuințelor, pe de o parte, și pe de alta a restricționării creditelor imobiliare provocată de majorarea dobânzilor.


Avansul construcțiilor inginerești are loc pe fondul investițiilor în infrastructura rutieră și feroviară finanțate în special din fonduri europene și bugetare și care explică creșterea de 9,4% (serie ajustată sezonier).

În cazul cădirilor nerezidențiale, construcțiile noi au stagnat, creșterea fiind de doar 0,2%.

În iunie, revenire semnificativă față de luna mai

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,6%, creştere înregistrată la lucrările de reparaţii capitale (+13,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+4,3%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+2,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+1,6%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 14,2%.

Diferențele față de seria brută a datelor se explică prin minivacanța din luna mai (1 mai și Paștele ortodox) care a redus numărul de zile lucrătoare. Astfel, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total cu 8,8% în iunie față de mai, creșteri fiind înregistrate la toate capitolele, cu excepția clădirilor rezidențiale (-12,8%).


Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 8,8%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+24,4%) şi la lucrările de construcţii noi (+10,1%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 1,7%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+16,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+9,9%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 12,8%.

Iunie 2024 comparativ cu iunie 2023

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 0,4%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de reparaţii curente (-21,5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-4,0%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 7,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+5,8%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 19,4%, respectiv cu 6,5%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: