Piața imobiliară din Europa s-ar putea să fie ani de zile sub presiune, punând în pericol portofoliile de credite ale băncilor și expunând la riscuri fondurile de investiții și societățile de asigurare, a avertizat marți Banca Centrală Europeană, relatează Reuters.
Încetinirea economică și ratele mari ale dobânzilor au făcut ca prețurile imobiliare să scadă în ultimul an, reducând profitabilitatea dezvoltatorilor imobiliari și chiar punând la încercare modelul de afaceri practicat până acum pe piața imobiliară comercială.
Însă sectorul nu este suficient de mare pentru a crea un risc sistemic pentru insistuțiile de credit, dar ar putea crește șocurile în sistemul financiar și ar avea un impact semnificativ asupra companiilor financiare, de la fonduri de investiții la firme de asigurări, cunoscute în mod colectiv sub numele de bănci din umbră.
„În timp ce dimensiunea relativ limitată a portofoliilor imobiliare comerciale ale băncilor face puțin probabil ca acestea singure să conducă la o criză sistemică, ela ar putea avea un rol semniifcativ de amplificare în cazul unui stres mai puternic în piață”, scrie BCE într-un raport privind stabiliattea financiară.
Creditele ipotecare pentru zona rezidențială reprezintă aproximativ 30% din împrumuturile acordate de bănci, în timp ce sectorul construcțiilor nerezidențiale sunt aproximativ 10% din total credite.
„Un rezultat negativ de acest tip ar genera pierderi mari și în alte părți ale sistemului financiar care sunt expuse semnificativ la piața imobiliară, cum ar fi fondurile de investiții și asigurătorii”, a adăugat acesta.
Tranzacțiile cu imobile cu destinație comercială au scăzut cu 47% în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Acest lucru face dificil să se spună exact cu cât au scăzut prețurile, dar cei mai mari dezvoltatori imobiliari din UE cotați la bursă tranzacționează la un discount de peste 30% față de valoarea activelor nete, cea mai mare reducere de după 2008, conform BCE.
Într-un eșantion de credite bancare acordate firmelor imobiliare recenta creștere a costurilor de finanțare poate duce la dublarea ponderii creditelor posibil neperformante până la 26%.
În cazul în care condițiile de finanțare mai stricte persistă timp de doi ani, așa cum se așteaptă piețele, iar firmele sunt obligate să returneze toate împrumuturile la scadență, acest număr ar crește la 30%.
„Există vulnerabilități substanțiale în acest portofoliu de împrumuturi, în special când se consideră că atât costurile de finanțare mai mari, cât și profitabilitatea redusă vor persista pentru un număr de ani”, a spus BCE.
„Modelele de afaceri stabilite pe baza profitabilității pre-pandemie și a ratelor dobânzilor scăzute pe termen lung pot deveni neviabile pe termen mediu”, se mai arată în raport.
***