Liberalizarea prețului la gazele naturale din producția internă destinat consumatorilor casnici ar fi trebuit să aducă, de la 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a OUG 64/2016, și dispariția taxei pe veniturile suplimentare obtinute de companiile de gaze din dereglementare.
Guvernul, aflat aflat sub presiunea nevoii crescute de colectare de venituri care să balanseze performanțe rezultate din execuția bugetară la două luni, nu renunță însă la această taxă: un proiect de OUG al Ministerului de Finanțe schimbă formula de calcul a taxei, înlocuind termenul ”preț reglementat” cu ”preț mediu ponderat” al gazelor din producția internă tranzacționate pe piața concurențială pentru consumatorii casnici.
Decizia guvernamentală este explicată astfel:
Contextul elaborarii este motivat de efectele generate de aplicarea unor prevederi din OUG nr.64/2016, act normativ care stipulează, faptul că, „până la data de 31 martie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi pentru producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului de resort”.
Această hotărâre de reglementare a prețurilor nu a mai fost elaborată, context în care formula de calcul pentru determinarea veniturilor suplimentare nu ar mai fi avut termenul de referință privind prețul reglementat pentru consumatorii casnici . Se impune modificarea termenului din formula de calcul a veniturilor suplimentare prezentată în anexa la Ordonanţa Guvernului nr.7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, respectiv termenul care se referea la prețul reglementat este înlocuit cu o referință la prețul realizat pe piața centralizată/concurențială.
În mod normal, după liberalizare, taxa de 60% pe veniturile suplimentare obținute de companiile de gaze trebuia desființată deoarece din formula de calcul dispare noțiunea de preț reglementat.
În 2014, bugetul a încasat din această taxă 617 milioane de lei.
Impozitul de 60% pe veniturile suplimentare a fost stabilit prin Ordonanța 7/2013, acest tip de venituri fiind determinate pe baza unei formule de calcul care ia în considerare, pentru vânzările către consumatori casnici, prețul reglementat al gazelor din productia internă.
OUG 64/2016 prevede liberalizarea prețurilor la gazele din producția internă pentru consumatorii casnici, prețurile la producția interna urmând să fie stabilite pe piața liberă. Totuși, tarifele din facturile finale ale consumatorilor casnici vor putea fi ținute sub control de către ANRE, în continuare fiind reglementat transportul și distribuția de energie.