sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 aprilie, 2020

Scăderea considerabilă a cererii, respectiv a consumului de energie electrică în economie, ca urmare a crizei coronavirus, îi pune în mare dificultate pe participanții la piața autohtonă de profil, care au contractat anterior cantități mari la preţuri superioare celor actuale.

Vânzătorii se văd obligați să vândă, pe piața pentru ziua următoare și pe cea intrazilnică, la prețuri mult mai mici față de cele din contractele bilaterale încheiate anterior pentru această perioadă.

Mai mult, s-au înregistrat primele rezilieri de contracte, semn că tranzacțiile pe piețele spot, administrate de bursa de energie OPCOM, nu mai compensează pierderile participanților la piață.


Piaţa spot a ajuns să conteze pentru 60% din consumul naţional, acesta fiind în scădere, ceea ce denotă reducerea masivă a cererii economiei. Valoarea tranzacțiilor a scăzut cu 23% în martie faţă de februarie 2020.

Electricitate gratis

Consumul gospodăriilor nu poate compensa scăderea consumului non-casnic, în ciuda restricțiilor de circulație impuse de starea de urgență și, astfel, prețurile medii pe segmentul de piață pentru ziua urnătoare (PZU) au scăzut chiar până la 0,01 lei/ MWh, cu livrare pentru duminică 5 aprilie, pe toate intervalele dintre orele 10 și 18, potrivit datelor OPCOM.

Și pentru zielele următoare prețurile au scăzut  frecvent sub 100 de lei / MWh, și au crescut de 3-4 ori pe intervalele orare cu mare consum casnic dintre orele 19 și 22. Creșterile din orele de vârf sunt și cele care îmbunătățesc mediile aritmetice calculate de OPCOM.

Scăderi semnificative ale preţurilor s-au înregistrat pe segmentul PZU şi conform mediilor acestora: cu aproape 27% în martie faţă de februarie 2020, până la 143 lei / MWh şi cu aproape 22% faţă de martie 2019.


Prețurile pe piața intrazilnică sunt și mai mici.

Prețul mediu pe PZU a scăzut cu 8,53% în ultima săptămână din martie față de perioada anterioară. Pentru 8 aprilie, preţul mediu (base) era de 148,86 lei / MWh pe piața pentru ziua următoare (PZU).

Pe de altă parte, Guvernul a încercat să tempereze abuzurile unor furnizori, prin Ordonanța militară nr. 4, care a plafonat prețurile, dar aceasta a venit după ce se instalase deja tendința de scădere a cotațiilor pe piaţă, şi fără să precize nimic în privinţa consumatorului final, potrivit experţilor din domeniu.

(Citiți și: „Plafonarea preţurilor la energie – defazată, imprecisă, suspectă, controversată”)

Preţurile la energie electrică au fost în scădere luna trecută  cu până la 13% pe piaţa centralizată a contractelor cu negociere bilaterală și livrare în viitor, potrivit rapoartelor bursei.

Primele contracte reziliate

Traderii de electricitate se află în fața dilemei: să se retragă din contractele bilaterale, dacă nu obţin ajustarea preţurilor sau a cantităţilor, sau să cumpere energie de pe piaţa spot, unde preţurile sunt în scădere, în cazul în care diferențele de preț sunt mai convenabile decât penalitățile pentru nerealizarea contractelor deja încheiate.

Astfel, OPCOM a raportat primele rezilieri de contracte bilaterale încheiate încă de anul trecut, ca urmare nerespectării obligațiilor de plată și a altor clauze contractuale legate de acestea:

  • cumpărătorul de energie ADERRO G.P. ENERGY nu și-a îndeplinit obligațiile de plată față de VEOLIA ENERGIE Prahova, stipulate într-un contract încheiat în 2 iulie 2019. Veolia a reziliat contractul;
  • cumpărătorul de energie WATT Plus nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale față de Hidroelectrica, care a reziliat un contract încheiat chiar în 4 martie 2020. WATT a obținut acordul filialei Electrica Transilvania Nord pentru rezilierea unui alt contract, din 31 ianuarie 2020;
  • vânzătorul General Electric a reziliat un contract din 13 decembrie 2019 cu MET România Energy tot prin acordul părților.

Traderul de energie WATT Plus, de care este legat numele fosului ministru al Energiei, Constantin Niţă, cumpăra electricitate de la Hidroelectrica şi o revindea distribuitorului Electrica, chiar dacă acesta din urmă ar fi putut s-o cumpere direct.

MET Romania Energy este o filială a MET Group, înregistrat în Austria, şi are o cotă de piaţă de 5% şi este între primii 10 cei mai importanţi furnizori din cei circa 100 din România, potrivit datelor proprii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: