sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 septembrie, 2013

Petrom are de gând să facă anul viitor investiţii de aproximativ un miliard de euro şi s-ar putea implica în explorarea gazelor de şist, dacă se va dovedi fezabil un astfel de proiect, a declarat pentru Reuters Mariana Gheorghe, directorul general al celei mari companii petroliere din România.

Petrom este văzută ca un indicator al sănătăţii financiare a acestei ţări balcanice, spune Reuters, iar acest program de investiţii al său sugerează că România este pe cale să ajungă la o creştere economică mai mare de 2%, anul acesta şi anul viitor.

„Trebuie să continuăm să investim pentru a stabiliza producţia sau pentru a menţine creşterea”, a spus Gheorghe, la Reuters Investment Summit.


„De anul viitor, ne-am propus să investim câte 0.8 – 1,2 miliarde de euro. Dar, la anul vom investi din nou peste un miliard de euro”, a adăugat şefa Petrom.

Mariana Gheorghe a mai spus la summitul organizat de Biroul Reuters la Bucureşti, că există trei căi principale pentru a compensa declinul rezervelor, printre care creşterea ratei de recuperare a resurselor de petrol, extracţia din Marea Neagră şi gazele de şist.

„După experienţa Statelor Unite, cred că niciun operator responsabil de pe piaţă nu poate refuza să ia în calcul acest nou teritoriu… Noi suntem într-o etapă de început”.

Cei de la Petrom au declarat în trecut, spune Reuters, că ar putea trece la explorarea gazelor de şist după 2021. În iulie, compania americană Chevron a obţinut aprobarea pentru explorarea gazelor de şist în perimetre din estul României.


„Urmărim cu atenţie toate evoluţiile, pentru că avem un <<deschizător de drum>> în România, Chevronul”, a mai spus, luni, Mariana Gheorghe. „Undeva la sfârşitul planului strategic actual, în jurul lui 2021, intenţionăm să ne ne uităm şi spre acest segment de piaţă”.

.Întrebată dacă Petrom ar putea intra mai devreme pe explorare, preluând astfel de perimetre mai devreme decât îşi propusese, Mariana Gheorghe a declarat: „Ne vom uita la toate licitaţiile pe care le va lansa în anii următori agenţia naţională pentru resurse minerale”.

„Dacă se calează pe strategia noastră şi este fezabil, din punct de vedere al afacerii, adică dacă vom avea resurse, nu vom desconsidera astfel de oportunităţi”, a explicat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: