Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Petrolul se scumpeşte în aşteptarea reducerii producţiei de către exportatori
de Adrian N Ionescu , 20.5.2019
Preţul ţiţeiului a atins maximele ultimelor patru săptămâni, după ce ministrul saudit al Energiei a invocat, duminică, un consens în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind reducerea producției.
Prețul țițeiului de tip Brent își conserva creșterea de 1,2%, până la mai mult de 73 de dolari / baril, luni înainte de prânz, iar cel al tipului West Texas Intermediate (WTI) de 1,23%m, până la mai mult de 63,54 dolari / baril (într-o tonă de petrol încap circa 7 barili).
Petrolul se menţine astfel pe tendinţa de scumpire relansată la începutul anului şi ar putea depăşi rezistenţa tehnică de la 74 de dolari, înainte de a ataca maximul ultimilor patru ani, de 86/29 dolari / bbl.
Petrolul Brent a fost cotat în jurul a 100 de dolari / bbl în toată vara anului 2014 și este un factor de stimulare a inflației în economiile emergente, printre care se nyumără și cea a României.
Khalid al-Falih, ministrul saudit al Energie a declarat că stocurile de petrol ar trebui reduse „cu delicateţe”, dar că va fi sensibil la nevoile unei „pieţe fragile”, potrivit Reuters.
Prudenţa oficialului saudit este un mesaj menit să liniştească partnerii ruşi din alianţa „OPEC +”, care mai inlude şi alţi producători nemembri, după ce Rusia a acceptat, în sfârşit o reducere de 1,2 milioane de barili pe zi de la 1 ianuarie, timp de şase luni.
Declaraţia ministrului sudit, acompaniat ă de una similară a omologului său din Emiratele Arabe Unite au fost aproape concomitente cu recrudescenţa tensiunilor dintre SUA şi Iran.
Scumpirea petrolului este stimulată şi de declinul operaţiunilor de foraj în SUA, cel mai scăzut din ultimul an.