Ucraina se află în prezent într-un „război real” cu Rusia, iar ucrainenii trebuie să se pregătească pentru o ofensivă rusească, a afirmat Petro Poroşenko, într-un interviu pentru BBC . Preşedintele ucrainean spune că nu are încredere în omologul său rus Vladimir Putin, dar nu are altă alternativă decât să negocieze cu acesta.
„Trebuie să o spun clar: acesta nu este un război cu separatiştii susţinuţi de Rusia, este un război real cu Rusia. (…) Iar faptul că am capturat soldaţi ruşi din forţele speciale este o dovadă puternică în acest sens”, a spus Petro Poroşenko.
Întrebat dacă se teme de o ofensivă a Rusiei în timpul verii, preşedintele Poroşenko a răspuns că nu se teme de nimic: „Cred că ei pregătesc o ofensivă, cred că trebuie să fim pregătiţi şi cred că nu le dăm nici cea mai mică şansă a unei provocări”.
Preşedintele ucrainean a mai afirmat că se teme că bucăţi din Ucraina ar putea să nu fie luate înapoi de la rebelii proruşi doar prin mijloace militare – ceea ce înseamnă că diplomaţia este singurul răspuns.
Noi avertismente ale NATO
Secretarul general al NATO a avut marţi o întâlnire la Bruxelles cu şeful diplomaţiei ruse, Seghei Lavrov.
Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să-şi retragă toate trupele şi armamentul greu din estul Ucrainei şi să înceteze susţinerea acordată separatiştilor.
Şeful Alianţei Nord-Atlantice a adăugat că i-a transmis ministrului rus îngrijorarea NATO cu privire la numărul mare de exerciţii militare desfăşurate de Rusia într-o perioadă scurtă.
”Am discutat de asemenea nevoia de transparenţă, în special atunci când avem o prezenţă militară crescută de-a lungul frontierelor noastre. Pentru NATO, este important să facem tot ceea ce este posibil pentru a evita ca anumite incidente să scape de sub control’, a mai declarat Stoltenberg.
Întâlnirea dintre secretarul general al blocului nord-atlantic şi ministrul rus de externe, prilejuită de reuniunea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, a intervenit pe fondul tensiunilor existente între Rusia şi NATO ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană.
NATO a întrerupt orice cooperare practică cu Rusia în aprilie 2014, “ca răspuns la comportamentul său în Crimeea şi în Ucraina”, a amintit Jens Stoltenberg, potrivit AFP. “Dar liniile de contact politice rămân deschise”, a adăugat acesta.
Înaltul oficial al NATO a amintit că exista o linie de contact directă între şeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, şi cei mai importanţi comandanţi ai NATO, generalii Knud Bartels şi Philip Breedlove. Aceştia nu au mai avut însă contacte directe de un an de zile.
“Este important să avem linii de comunicare. Acestea pot contribui la mai multă predictibilitate şi pot evita neînţelegerile”, crede Jens Stoltenberg.
Înainte de întâlnirea cu secretarul general al NATO, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a dat asigurări că Rusia nu va evita contactele cu NATO. “Contactele şi cooperarea dintre Rusia şi NATO au fost destul de intense şi elaborate, dar NATO le-a îngheţa”’, a afirmat el.
Agenţia de presă rusă Interfax arată că, în opinia Moscovei, există în prezent câteva semnale despre o posibilă restabilire a cooperării operative între structurile militare ale Rusiei şi NATO