luni

29 aprilie, 2024

25 mai, 2020

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și cu o scădere periculoasă a consumului de medicamente în cazul bolnavilor cronici,  arată un comunicat al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Ieșirile de medicamente din farmacii și spitale au totalizat în primul trimestru din 2020 o valoare de 1 miliard de euro, în creștere cu 2,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Evoluție atipică a consumului generată de epidemie:

  • creșterea consumului s-a înregistrat exclusiv pe segmentul de medicamentele eliberate fără prescripție (OTC) și pe cel de suplimente alimentare, valoarea acestora avansând cu 25% – cea mai mare creștere din ultimii 10 ani, menționează patronatul.
  • creșteri extrem de mari pe zona de paracetamol și ibuprofen (simplu și combinații), duble față de aceeași perioada a anului 2018, un avans cu 40% față de trimestrul I din anul 2019. „Această evoluție este un semn că pacienții și-au procurat din panică stocuri foarte mari, de teama de a nu rămâne fără aceste medicamente, care tratează simptomele de răceală și gripă, deci inclusiv cele cauzate de SARS-CoV-2; mai mult ca sigur că aceste rezerve le vor ajunge de fapt câțiva ani, dacă nu chiar vor expira”, precizează PRIMER.
  • achizițiile făcute din panică au creat un gol de stoc de paracetamol la începutul lunii aprilie, gol pe care fabricanții au reușit să-l acopere.

„Ceea ce este grav este că se înregistrează o scădere periculoasă a consumului de medicamente de uz cronic cu peste 8%, o dovadă în plus că peste 8 milioane de pacienți cronici au avut un acces redus la medicația lor zilnică. Unii pacienți au avut stocuri acasă, alții însă au rămas fără medicamente pentru 1-2 luni, fapt care mai mult ca sigur a dus la agravarea bolilor existente”, atrage atenția PRIMER.

Potrivit organizației, această situație a continuat în lunile aprilie și mai, când a continuat starea de urgență, în special în sfera medicamentelor care tratează boli cardiovasculare (scădere cu peste 10%), pulmonare, reumatologice, digestive și ale sistemului nervos central.

Efecte ale acestui consum atipic:

  • Evoluția consumului de medicamente poate crea reacții paradoxale pentru tot restul anului, cu impact in noul sezon de iarnă, cand este posibil un nou val de infecții virale, consideră patronatul.
  • Astfel, consumul de paracetamol și ibuprofen ar putea să scadă, pentru ca populația are deja stocuri, în timp ce consumul de medicamente cronice va crește, pentru că pacienții își vor achiziționa rezerve.
  • “Genul acesta de evoluție, în ‘dinți de fierăstrău’, va genera distorsiuni la producători, care nu vor ști câtă producție să planifice, existând riscul să apară fie situații de gol de stoc, fie de suprastocare, ambele nedorite”, arată patronatul.

Recomandările PRIMER pentru autorități și pentru populație:

  • Statul ar trebui să constituie o rezervă strategică de medicamente care trateaza simptomele Covid-19 pentru 1 milion de pacienți, pentru a evita lipsuri în sezonul de iarnă 2020/2021.
  • Urmărirea mișcărilor de medicamente folosind datele statistice de la companiile care fac cercetare de piață (IQVIA, Cegedim), pentru o mai bună anticipare a golurilor de stoc.
  • Statul trebuie să renunțe la introducerea generalizată a prescripției pe 3 luni, care poate duce în plan imediat la un gol de stoc incontrolabil.
  • “Recomandarea către populație rămâne aceeași, și anume să renunțe la a-și crea rezerve de medicamente și să se sfătuiască cu medicul sau farmacistul atunci când lipsește un medicament, dar și despre procurarea online a unor produse așa-zis “miraculoase” împotriva Covid-19, pentru a nu deveni victimele unor escrocherii”.

PRIMER reunește ci mai importanți 19 producători de medicamente din România, cu o capacitate cumulată instalată de producție anuală de peste 10 miliarde de unități terapeutice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: