Cel puţin 17.000 de refugiaţi au dat în judecată autorităţile germane în primele opt luni ale acestui an şi cei mai mulți au câștigat, scrie Süddeutsche Zeitung, citat de thelocal.de
Dintre aceștia, aproximativ 15.000 sunt sirieni, iar acțiunile lor vizează obținerea protecției depline, conform Convenției de la Geneva privind refugiații.
De când guvernul de la Berlin a înăsprit la începutul acestui an regulile privind imigranții (prin adoptarea în februarie a unei legi care a intrat în vigoare în luna martie), un număr tot mai mare de refugiați au primit doar protecție secundară.
Beneficiarii de protecție secundară nu pot fi deportați, dar sunt dezavantajați comparativ cu beneficiarii statutului complet de refugiat. De exemplu, potrivit legii adoptate în februarie, ei trebuie să aștepte doi ani înainte de a li se accepta cererea de reîntregie a familiei.
În procesele finalizate deja de curțile administrative, refugiații au câștigat în 90% din cazuri și este de așteptat ca ponderea victoriilor înregistrate de ei să se păstreze și în următoarele litigii.
Din luna martie, numărul sirienilor care au primit doar protecție secundară din partea Federal Office for Migration and Refugees (BAMF) a crescut smenificativ. În perioada septembrie 2014 – martie 2016, BAMF a oferit protecție colectivă refugiaților sirieni, însă din martie aplicația pentru solicitarea de azil trebuie făcută individual și doar circa 60% au protecție secundară.
În 2014, înainte de a fi introduse cazurile colective, aproximativ două treimi dintre refugiații sirieni au primit protecție deplină în Germania.